Haïti: Zoektocht naar overlevenden aardbeving
15 Aug 2021, 15:45
foto
Mensen lopen langs een ingestort huis dat op 14 augustus 2021 is getroffen door de aardbeving in Les Cayes, in het zuidwesten van Haïti. (Foto: AFP)


Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden nadat een krachtige aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter Haïti zaterdagochtend trof. Tot nog zijn minstens 304 doden geteld. Gebouwen en infrastructuur is vernietigd in het land dat nog steeds herstellende is van een verwoestende aardbeving in 2010.

Het epicentrum van de beving, dat huizen deed rammelden en doodsbange burgers op de vlucht joeg voor veiligheid, begon rond 8.30 uur lokale tijd, deed zich ongeveer 160 kilometer over de weg ten westen van het centrum van de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince voor.

Kerken, bedrijven, scholen en huizen stortten in tijdens de beving die honderden slachtoffers onder het puin opslokte en minstens 1.800 mensen verwondde, zei de civiele beschermingsdienst van het land.

Redders racen tegen de klok om overlevenden te vinden, waarbij de civiele bescherming tweette dat de inspanningen van "zowel professionele reddingswerkers als leden van het publiek ertoe hebben geleid dat veel mensen onder het puin zijn gehaald", eraan toevoegend dat reeds overbelaste ziekenhuizen gewonden blijven ontvangen.

Uren na de aardbeving kondigde het bureau aan dat het dodental was gestegen tot 304, een stijging van de hele dag na een eerste melding van 29 dodelijke slachtoffers.

De lange eerste aardbeving werd gevoeld in een groot deel van het Caribisch gebied, afkomstig uit het epicentrum op het zuidwestelijke schiereiland van Haïti.
De civiele bescherming zei dat alleen al in het zuidelijk deel van het land minstens 160 mensen zijn gedood.

"Veel huizen zijn verwoest, mensen zijn dood en sommigen liggen in het ziekenhuis", vertelde de 21-jarige Christella Saint Hilaire, die in de buurt van het epicentrum woont, aan AFP.

Ziekenhuizen in de regio's die het zwaarst door de aardbeving zijn getroffen, hadden al moeite om spoedeisende hulp te bieden en volgens Jerry Chandler, hoofd van het bureau voor civiele bescherming, waren minstens drie volledig vol.

Noodtoestand

Het ministerie van Volksgezondheid stuurde snel personeel en medicijnen naar het zuidwestelijke schiereiland, maar hun komst zou kunnen worden gehinderd door de onveiligheid die het armste land van Amerika al maanden teistert.

De Verenigde Staten en andere landen hebben snel steun toegezegd aan het door crisis geteisterde land, waarbij de Amerikaanse president Joe Biden de "onmiddellijke" hulpinspanningen goedkeurde en de Dominicaanse Republiek  10.000 voedselrantsoenen en medische apparatuur naar Haiti verscheepte.

Een medische brigade van 253 Cubaanse artsen die in Haïti waren ingezet, is bezig om de gewonden te behandelen en een ziekenhuis in Port-au-Prince aan te passen dat tot nu toe werd gebruikt voor Covid-19-patiënten, zei hun hoofd op de Cubaanse televisie.

In Ecuador zei de brandweer van Quito dat het voorbereidingen trof om een ​​team van 34 personeelsleden te sturen die gespecialiseerd zijn in stedelijke zoek- en reddingsacties. Mexico, Chili, Argentinië, Peru en Venezuela boden ook hulp aan, terwijl de Spaanse premier Pedro Sanchez zei dat de Haïtianen "kunnen rekenen op de steun van Spanje om deze verschrikkelijke gebeurtenis te doorstaan".

Tennisster Naomi Osaka, wiens vader een Haïtiaanse is, zei dat ze haar prijzengeld van een aanstaand toernooi zou doneren om slachtoffers van de aardbeving te helpen. "Het doet echt pijn om alle verwoestingen in Haïti te zien, en ik heb het gevoel dat we echt geen pauze kunnen nemen", schreef Osaka op Twitter.

Afbeeldingen die op sociale media circuleerden, toonden mensen die verwoed probeerden mensen uit de ruïnes van ingestorte gebouwen te trekken, terwijl schreeuwende omstanders hun toevlucht zochten in de straten buiten hun huizen.

"Huizen en hun omringende muren zijn ingestort. Het dak van de kathedraal is ingestort", vertelde inwoner Job Joseph aan AFP vanuit de zwaar getroffen stad Jeremie in het uiterste westen van Haïti.

Er werd zware schade gemeld in het centrum van de stad, waar ongeveer 200.000 mensen wonen en dat voornamelijk bestaat uit woningen en gebouwen met één verdieping.

De schade in de stad Les Cayes bleek aanzienlijk te zijn, inclusief de instorting van een hotel met meerdere verdiepingen.

Premier Ariel Henry, die de schade per helikopter inspecteerde, heeft de noodtoestand voor een maand afgekondigd en riep de natie op om "solidariteit te tonen" en niet in paniek te raken.

'Mensen zijn doodsbang'

Kort na de beving gaf de US Geological Survey een tsunamiwaarschuwing af, maar hief de waarschuwing kort daarna weer op.

Inwoner Tamas Jean Pierre van Jeremie zei dat de mogelijkheid van een tsunami desalniettemin ouders ertoe bracht de stad te ontvluchten met hun kinderen in de armen. "Mensen zijn doodsbang", zei ze.

Aardbeving 2010
Een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter in januari 2010 legde een groot deel van Port-au-Prince en nabijgelegen steden in puin, waarbij meer dan 200.000 doden vielen en zo'n 300.000 anderen gewond raakten.

Meer dan 1,5 miljoen Haïtianen werden dakloos, waardoor de eilandautoriteiten en de internationale humanitaire gemeenschap voor een enorme uitdaging stonden.

Naast honderdduizenden huizen verwoestte de aardbeving ook overheidsgebouwen en scholen, om nog maar te zwijgen van 60 procent van Haïti's gezondheidszorgsysteem.

De wederopbouw van het belangrijkste ziekenhuis van het land is nog steeds niet voltooid en niet-gouvernementele organisaties hebben moeite om de vele tekortkomingen van de staat te compenseren.

De laatste aardbeving komt iets meer dan een maand nadat president Jovenel Moise in zijn huis werd vermoord door een team van gewapende mannen, waardoor een land dat al vecht tegen armoede, bendegeweld en Covid-19, opnieuw een dreun kreeg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May