Achaibersing: Brandstofprijs wordt niet meer gesubsidieerd
14 Aug 2021, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning. (Foto: René Gompers)


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft op een persconferentie vrijdag meegedeeld dat de brandstofprijs niet meer gesubsidieerd wordt. Zijn collega van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Saskia Walden, zei op dezelfde persconferentie dat alleen super unleaded niet wordt gesubsidieerd. Ongelode benzine met additieven kost SRD 21.04 aan de pomp. De pompprijs voor diesel is SRD 17.95 en ongelode benzine SRD 15.95. 

Op vragen van journalisten die duidelijkheid wilden hebben of de brandstofprijs wel of niet gesubsidieerd wordt, antwoordde Achaibersing dat het om marktconforme prijzen gaat. Elke maand wordt de prijs vastgesteld op basis van de internationale brandstofprijzen. De gemiddelde prijs per maand wordt gehanteerd. Het verschil tussen de twee bewindslieden zit in de benadering van de governmenttake. Walden betrekt in de pompprijs de governmenttake erbij, terwijl Achaibersing deze niet hanteert. "De netto governmenttake, die voor diesel SRD 3.15 zou moeten zijn, is voor augustus slechts SRD 1,86 SRD, hetgeen betekent dat de Staat met subsidie inkomt," zei Walden. Voor benzine zou de subsidie zelfs SRD 5 per liter zijn, want anders zou de prijs bij de pomp SRD 17.44 moeten zijn volgens Walden.

Achaibersing deelt mee dat de regering de prijs van brandstof niet kon houden op SRD 15 per liter. Dit zou betekenen dat SRD 62 miljoen subsidie opgebracht moest worden. Dat geld moet ergens vandaan komen. Door de subsidie van de prijs is er een schuld van SRD 369 miljoen opgebouwd bij de oliemaatschappijen. Dit geld moet worden terugbetaald. Besloten is om geen objectsubsidie toe te passen, maar mensen die het moeilijk hebben een steun te geven via Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Het accent gaat steeds meer liggen op subjectsubsidie.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May