Klimaatrapport Suriname: Temperatuur zal blijven stijgen
10 Aug 2021, 00:01
foto
De projecties van de temperatuurstijging die zijn gemaakt voor de tien districten van Suriname. (Bron: SOC Report Suriname)


Suriname krijgt in de toekomst te maken met stijgingen van de dagtemperatuur over het hele land, minder in de kustgebieden en meer in het zuidwesten van het land. Tegen het einde van de eeuw wordt de gemiddelde temperatuur van Suriname geprojecteerd van rond 27°C tot 32°C/33°C. De maximale temperatuur voor het grootste deel van het land stijgt van 32 °C tot 37°C/39°C. De laagste temperatuur van 20°C die is bereikt in het zuidoosten van het land, zal naar verwachting stijgen tot 24°C/26°C.

De toekomstige klimaatomstandigheden werden geproduceerd voor drie toekomstige tijdsperioden van 25 jaar: in de naast toekomst (2020-2044), op de middellange termijn (2045-2069), en op de lange termijn (2070-2094). In de State of Climate Report, Suriname wordt een diepgaande technische beoordeling gegeven van mogelijke klimaatveranderingen in Suriname. Het rapport biedt cruciale inzichten in de potentiële risico's van belangrijke sectoren van de economie, zoals water, landbouw, bosbouw en infrastructuur door klimaattrends en -prognoses te beoordelen. Het rapport is tot stand gekomen door een multi-sectoraal team in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

Suriname staat voor onmiskenbare uitdagingen. Als laaggelegen kuststaat is het gevoelig voor natuurrampen en klimaatverandering. Schattingen suggereren dat een stijging van de zeespiegel met 1 meter gevolgen zou hebben voor meer dan 6,4 procent van het BBP van Suriname, 7 procent van de bevolking, en 5,6 procent van de landbouwgrond. Inheemse en Marrongemeenschappen lopen gevaar door hun economische situatie en locatie in afgelegen gebieden waar extreme droogte en overstromingen in het verleden zijn geregistreerd. Deze realiteit verwaarlozen kan leiden tot ernstige menselijke en economische slachtoffers, zegt Juan Pablo Bonilla, manager Klimaatverandering en Duurzame Ontwikkelingssector van de IDB in het voorwoord van het rapport.

Op basis van indicatoren voor gevaren, blootstelling en kwetsbaarheid zijn Sipaliwini, Paramaribo en Wanica de drie meest risicovolle gebieden, terwijl Coronie en Nickerie de districten zijn met de minste klimaatrisico. Sipaliwini is het kwetsbaarste gebied als wordt gekeken naar de infrastructuur en de tweede meest kwetsbare als gelet wordt op de landbouw.

In de aanbevelingen is opgenomen het verbeteren van het verzamelen van gegevens en de beschikbaarheid van waterbronnen. Instellingen binnen de watersector moeten worden geëvalueerd en versterkt. Ten zeerste wordt aanbevolen dat Suriname doorgaat met het uitvoeren van zijn REDD+ strategie. Hiermee kunnen de belangrijkste factoren worden aangepakt die het klimaatrisico van de bosbouwsector kunnen verkleinen, waaronder het financieren van duurzaam bosbeheer, alternatieve middelen van bestaan, versterking bosbeheer en ruimtelijke ordening.

Investeringen in beschermende infrastructuur om de weerbaarheid tegen de effecten van klimaatverandering wordt aanbevolen. Passend beleid en regelgeving over klimaatverandering in de sector Infra (energie, gebouwen, vervoer en telecommunicatie) moeten worden ontwikkeld. Een nadruk op strategisch en duurzaam toekomstig landgebruik en planning is ook aanbevolen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May