Het rommelt tijdens de vaccinatiecampagne
10 Aug 2021, 08:41
foto
Mensen die met Sinopharm zijn gevaccineerd, hebben bij de tweede prik AstraZenica toegediend gekregen.


(Ingezonden)

In de afgelopen maanden is het nogal wat te doen met de vaccinatiecampagne in Suriname. Eerst was er een brand bij BOG. Nauwelijks was dat probleem achter de rug of er werd kenbaar gemaakt dat valse vaccinatiekaarten in omloop zijn. Bekomen van de schrik blijken nu duizenden personen tijdens de Sinopharm injecties, met een te korte naald te zijn ingespoten. Maar wat nog in het nieuws moet komen is dat ook in Suriname combinatieprikken worden gedaan. De vraag is zijn de patiënten daarvan wel op de hoogte?

Brand bij BOG
Op 30 juni bereikte ons het nieuws dat brand was uitgebroken in het gebouw van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) aan de Rode Kruislaan. Het ging onder andere om de exit screening en swabunit die zijn afgebrand. Ook hadden twee personenauto's brandschade opgelopen.
De melding van de brand bij het BOG kwam 03.27 uur. De brandweerlieden van posten Knuffelsgracht en Kwattaweg rukten uit om de brand te blussen. De brand begon bij de zekeringkast.

Waarnemend BOG-directeur Radjesh Ori kreeg om half vier 's ochtends het telefoontje binnen dat een BOG-gebouw in brand stond en hij haastte zich meteen naar de plek des onheils. Hoewel de totale schade toen nog niet was opgemaakt, kon de directeur al meteen vertellen dat ook de afdelingen Personeelszaken en Financiële Administratie daar zetelden. "Boven is alles afgebrand, dus alle personeelsdossiers zijn zeker weg", betreurde hij.

Valse vaccinatiekaarten
Het gerucht deed al een tijd de ronde dat er valse vaccinatiekaarten in omloop zijn. Op 25 juli zagen wij met het volgende bericht de bevestiging: “Een verpleegkundige en zijn twee kompanen zijn gearresteerd voor valsheid in geschrifte in verband met het onrechtmatig verstrekken van vaccinatiekaarten. Zij hebben vaccinatiekaarten verkocht aan personen. Een bedrag van 40 euro moest worden betaald om in aanmerking te komen voor de vaccinatiekaart zonder het vaccin te krijgen". De verpleegkundige heeft een volmondige bekentenis afgelegd dat hij op alle plaatsen waar hij was ingedeeld, dit heeft gedaan. De personen gingen wel naar de plaats waar er gevaccineerd werd, maar de verpleegkundige spoot de vaccine niet in voor hen.

Korte Sinopharm naalden

Als de vorige berichten niet al demotiverend zijn, stond op 6 augustus in de media het volgende: “De duizenden prikjes toegediend met het Sinopharm-vaccin op 12 en 13 juli hebben hun doel niet gehaald, doordat de naalden van de spuitjes te kort waren. Dat is gebleken uit een voorlopig onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Amar Ramadhin bevestigde dit vanavond in het parlement. De spuitjes waren uit China meegekomen met het pakket aan vaccins. Volgens de minister was dit probleem al bij de tweede vaccinatiedag ontdekt. “Het vaccin moet de spieren in de bovenarm bereiken om te kunnen werken in het lichaam. Doordat de naalden te kort waren, wordt er getwijfeld of het vaccin zijn doel heeft gehaald”, zei de minister.

De Technische Adviescommissie, onder leiding van de infectioloog Stephen Vreden, is bezig met een onderzoek. “Mogelijk gaan we deze groep een derde prik geven als correctie”, zei de minister. Het onderzoeksteam zal rond 10 augustus zijn bevindingen rapporteren aan de minister.
Dus 3 weken na het toedienen van de experimentele injecties blijkt dat de experimentele priknaalden te kort zijn en nu pas gaat men onderzoeken wat de eventuele schadelijke gevolgen kunnen zijn en als in plaats van 2 nu 3 experimentele injecties aan deze personen gegeven moeten worden.

Combinatie injectie
Een vaccinatiekaart doet nu de ronde dat iemand op 11 juli 2021 met Sinopharm ingespoten is, maar bij de tweede prik op 4 augustus 2021 met AstraZeneca is geïnjecteerd. Er rijzen hierdoor verschillende vragen:
- Is bij de mensen die zich laten prikken bekend dat ze tijdens de twee prikken niet met dezelfde experimentele injectie worden ingespoten?
- Vele personen hebben bewust voor Sinopharm gekozen, omdat naar zij menen deze op de traditionele wijze is geproduceerd. Is het dan wel ethisch dat men dan bij de tweede prik met gentherapie wordt ingespoten?
 
Al deze gebeurtenissen tijdens de vaccinatiecampagne tonen aan dat de deskundigen van de vaccinatiecampagne niet zo deskundig zijn als men ons wil doen geloven. Behalve de internationaal bekende risico’s bij het prikken, blijkt steeds weer dat in Suriname amateurisme en ondeskundigheid de boventoon viert.

Ricky Stutgard
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May