Onderhoud en beheer
10 Aug 2021, 18:31
foto


Hieronder versta ik het onderhouden, controleren/handhaven, om voor een vooraf bepaald kwaliteitsniveau zorg te dragen en in stand houden van zaken/objecten. Het is eigenlijk een jarenlang probleem in Suriname dat de infrastructuur niet of heel erg slecht wordt onderhouden. Niet alleen de wegen, bruggen, gebouwen maar ook de waterwegen onderhouden, is gewoon een heel groot probleem in Suriname.

Hierdoor gebeuren o.a. er vaak ongelukken op de openbare wegen met vaak letselschade dan wel dodelijke ongelukken, die gedeeltelijk terug te voeren zijn naar het onderhoud van de infrastructuur in Suriname. De overheid kan de straten niet op een adequate manier onderhouden (is een kwestie van slecht management). De overstromingen van de laatste maanden spreken boekdelen hierover. Het is gewoon een feit dat de trenzen in Suriname heel slecht worden onderhouden. De zaken worden (soms) eens in de vijf jaar opgeschoond als de verkiezingen aan zitten te komen.

Er zijn legio voorbeelden van semioverheidsbedrijven die door slecht management beleid, niet vooruit kunnen plannen, door bijvoorbeeld reserveringen te plegen om in de toekomst aan vervangingsinvesteringen te doen. Denk maar aan SML, Para Industries, EBS, SWM etc.

Ik denk dat overheidsdepartementen en parastatale bedrijven indien mogelijk ook reserves moeten aanhouden zoals dat normaliter in bedrijven gebruikelijk is voor onvoorziene omstandigheden. Het lijkt me niet zo moeilijk om wat middelen opzij te zetten, om bepaalde (vervangings-)investeringen te plegen. (Mits er niet wordt gegraaid in kas). Hierdoor kan de continuïteit gewaarborgd worden, ook bij sommige ministeries.
Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Of als delen van Suriname onderwater staan, dan gaat men pas nadenken wat ondernomen moet worden. Met nare economische en sociale gevolgen van dien voor de boeren en landbouwers.

Ik hoop dat de beleidsmakers door dit fenomeen wakker geschrokken zijn en aan onderhoud moeten gaan denken en plannen. De moraal van het verhaal is dat moeder natuur de beleidsmakers op een vervelende wijze (de overstromingen van de afgelopen periode) op hun plicht heeft gewezen.

Anand Gajadhar
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May