Wet die burgerrechten beknot met een jaar verlengd
06 Aug 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi gaat in De Nationale Assemblee in op de Covid-19 situatie in het land.


De Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand, die beperking van rechten inhoudt van burgers, wordt met een jaar verlengd. De initiatiefwet ingediend door Assembleeleden Asis Gajadien (VHP) en Miquella Huur (ABOP) is donderdagavond aangenomen met 28 stemmen vóór en 13 tegen van de NDP. De BEP-fractie is niet meegegaan met de verlenging met 12 maanden en heeft niet gestemd. De oppositie vindt dat de wet met 3 maanden moest worden verlengd, omdat burgerrechten verder worden ingeperkt. Al een jaar is dit het geval. De wet treedt op 9 augustus in werking.

President Chan Santokhi ondersteunt de termijn van 12 maanden die in de initiatiefwet staat. Hij is het eens met Gajadien en Huur dat de regering in deze periode de ruimte heeft om het preventiebeleid op te voeren. Indien het nodig is de Burgerlijke Uitzonderingstoestand eerder te beëindigen, zal dat ook gebeuren. NDP-fractieleider Rabin Parmessar, zijn fractiegenoten Melvin Bouva, Stephen Tsang en Jennifer Vreedzaam voeren aan dat er geen onderbouwing is gegeven over de verlenging met een jaar. Tsang stelde dat het volk beknot wordt. Dit geldt niet voor een elitegroep. Volgens de regering zijn er goede vooruitzichten, daarom begrijpt de oppositie niet waarom de termijn wordt gehandhaafd.

Regering en diverse Assembleeleden, onder wie de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Cheryl Dijksteel (VHP) wijzen op het belang van vaccineren. Dijksteel merkt op dat er nog bitter weinig mensen zijn gevaccineerd. Santokhi deelt mee dat de voorlichting in vooral de districten Coronie, Para, Marowijne, Brokopondo en Sipaliwni, opgevoerd zal worden. Die districten hebben een lage vaccinatiegraad. Minister Ramadhin van Volksgezondheid wijst op een onderzoek dat is verricht. 50% van de mensen had een hoge vaccinatiegraad, 25% twijfelde en 25% wilde er niks van weten. De vaccinaties nemen af, omdat de meeste mensen die zich wel wilden vaccineren, dat ook hebben gedaan.

De president deelt mee dat de zorg getransformeerd zal worden naar preventieve zorg. 80% van de middelen gaat nu naar de curatieve zorg. Dit is geen goede gang van zaken. Hij merkt op dat de regering niet kan meegaan naar een termijn van 3 tot 6 maanden, omdat hiermee een verkeerd beeld wordt gegeven. Mensen kunnen gauw denken dat normalisatie wordt bereikt. Afgesproken is dat de regering De Nationale Assemblee minstens per kwartaal inlicht over de stand van zaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May