Suriname kan US$ 50 miljoen krijgen voor milieuprojecten
04 Aug, 02:11
foto
Minister Sylvano Tjong-Ahin van ROM.


Suriname kan US$ 50 miljoen krijgen voor financiering van milieuprojecten. TotalEnergies is reeds enkele maanden in onderhandeling met de milieuafdeling van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en milieu (ROM) over een arrangement waarbij Suriname financiering kan krijgen in ruil voor de omvangrijke carbon opslag van ons bos. In de grote wereld heet dit carbon-trade. Hiervan is sprake als milieuvervuilers hun vervuiling compenseren met vergroting van de carbon opname van een ander land waarvoor betaald moet worden. Deze compensatie wordt over het algemeen besteed aan milieuprojecten.

De besprekingen hebben nu een serieuze fase bereikt door de samenstelling van een conceptovereenkomst die overhandigd is aan minister Silvano Tjong-Ahin. Op tafel ligt een conceptarrangement waarbij TotalEnergies in de komende periode middelen beschikbaar zal stellen aan de overheid tot een bedrag van US$ 5 miljoen voor institutionele versterking van het ministerie van ROM, het NIMOS en Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht. Deze versterking is bedoeld om de capaciteit van de overheid op te voeren waardoor het land gereed gemaakt wordt om als gelijkwaardige partner van eventueel andere belangstellenden te kunnen onderhandelen.

Deze periode van readiness zal volgens de minister tussen zes en negen maanden afgerond kunnen zijn. Hierna stelt Total in ruil voor carbon-credits, een bedrag van US$ 50 miljoen beschikbaar voor de financiering van milieuprojecten. Deze projecten zullen niet alleen het beheer van het milieu ten goede komen maar ook nieuwe carbon kredieten kunnen produceren waardoor het land blijft profiteren van deze vorm van klimaatfinanciering.

Het is de eerste keer dat Suriname carbon kredieten zal verhandelen. Dit project zal ook als voorbeeld dienen voor andere landen omdat deze formule met de grote oliebedrijven vrij nieuw is. Een interessante dimensie van het programma is de ruimte die wordt geboden voor de lokale gemeenschappen om hier onderdeel van te zijn. Zowel de marrons als de inheemse gemeenschappen worden expliciet genoemd.

De conceptovereenkomst zal spoedig worden besproken in regeringsverband en in een laatste ronde worden besproken met TotalEnergies. De ondertekening zal tijdens de komende klimaatconferentie in Glasgow plaatsvinden ten overstaan van de rest van de wereld. De minister van ROM verwacht een grote spin-off na de ondertekening van deze overeenkomst.
Advertenties

Saturday 25 September
Friday 24 September
Thursday 23 September