Ecuador: Dodental gevangenisoproer naar 27
24 Jul, 12:44
foto
Soldaten arriveren buiten de Cotopaxi nr. 1-gevangenis nadat verschillende gevangenen zijn gedood tijdens een rel, in Latacunga. (Foto: Reuters)


Ecuador heeft het aantal gevangenen dat deze week is omgekomen bij rellen in twee gevangenissen verhoogd tot 27.  De rellen dwongen de regering de noodtoestand uit te roepen.

President Guillermo Lasso had het bevel uitgevaardigd "om alle noodzakelijke menselijke en economische middelen te mobiliseren om de orde te herstellen" in de gevangenissen van Ecuador. In gevangenissen in Guayas, in het zuidwesten van Ecuador, en Cotopaxi, in het centrum van het land.

Het beheersorgaan van de SNAI-gevangenissen heeft vrijdag op sociale media gepost dat "19 gevangenen zijn gedood, van wie één door ophanging" in de Cotopaxi-gevangenis. Acht gevangenen werden naar verluidt gedood in de Guayas-gevangenis.

De autoriteiten meldden aanvankelijk 22 doden bij de rellen en 57 gewonden, onder wie acht politieagenten, van wie er één werd verkracht.

Gouverneur Oswaldo Coronel van Cotopaxi legde op een persconferentie uit dat de voorheen ontelbare lichamen donderdagavond waren geborgen en daarom niet bij het eerste cijfer werden meegeteld.

De SNAI zei ook dat 86 ontsnapte gevangenen van Cotopaxi opnieuw zijn aangehouden, zonder te specificeren hoeveel er waren ontsnapt.

De twee gevangenissen kenden eerder gewelddadige rellen in februari, toen botsingen tussen rivaliserende bendes die streden om de controle over de belangrijkste gevangenissen van het land, op één dag 79 gevangenen het leven kostten.

Het gevangenissysteem van Ecuador heeft ongeveer 60 faciliteiten die zijn ontworpen voor 29.000 gevangenen. De instellingen zijn echter overbevolkt en kampen met personeelstekorten.

Sinds het begin van de coronaviruspandemie heeft Ecuador alternatieve straffen gebruikt voor kleine vergrijpen als middel om de gevangenispopulatie te verlichten, waardoor de overbevolking van 42 procent is teruggebracht tot 30 procent.

De mensenrechtenombudsman van Ecuador zei dat er in 2020 103 moorden waren in de gevangenissen van Ecuador.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October