Uitspraak Amnestiewet heeft consequenties voor wet
23 Jul 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


De uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof) over de gewijzigde Amnestiewet van 1989 op 5 april 2012, zal niet zonder consequenties blijven. Het CHof is van oordeel dat deze wet in strijd is met de artikelen 8, 10, 14 en 131 lid 3 van de grondwet. De wet is ook in strijd met de artikelen 2 en 14 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en met de artikelen 1, 8, 25 van het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens.

President Chan Santokhi heeft donderdag in De Nationale Assemblee op een vraag hierover van coalitiefractieleider Asis Gajadien aangegeven dat de uitspraak een signaal is voor de wetgevende macht om de wet in te trekken. Deze is volgens het oordeel van het CHof in strijd met de grondwet. Santokhi merkte op dat de wetgevende macht wordt uitgemaakt door De Nationale Assemblee en de regering. Daarom zal de regering hierover overleg hebben met de volksvertegenwoordiging.

Vooruitlopend op het overleg heeft de president alvast juristen de opdracht gegeven om na te gaan wat de consequenties zijn om een wet in te dienen om de gewijzigde Amnestiewet in te trekken. De gewijzigde Amnestiewet is niet bindend verklaard, merkte Santokhi op. Er moet vooraf goed onderzoek plaatsvinden. Er zal niet op basis van emoties worden gereageerd, maar rechtsstatelijk gehandeld worden, merkte het staatshoofd op.

Bij de aanname van de gewijzigde Amnestiewet op 4 april 2012 maakten de ABOP en Pertjajah Luhur deel uit van de toenmalige coalitie. De meeste fractieleden van deze twee partijen, die nu ook in de regering zitten, hebben vóór de wijziging gestemd. Er is hoofdelijk gestemd toen. Het Nieuw Front, waar de VHP en NPS deel van uitmaakten, waren fel tegen de wetswijziging. De Amnestiewet is toen aangenomen met 28 stemmen vóór en 12 tegen.

Het CHof heeft aangegeven dat er geïntervenieerd is in een lopend proces. Aangegeven is dat dit niet mag. Terwijl het rechtsproces over de Decembermoorden gaande was, is de Amnestiewet gewijzigd. Het CHof verwees naar de standpunten van internationale mensenrechtenverdragen dat de misdrijven die zijn gepleegd op 7, 8 en 9 december 1982, niet in aanmerking komen voor amnestie. Het straffeloos stellen van deze misdrijven is ook in strijd met de grondwet.

Het 25-pagina's tellende oordeel van het CHof is in de eerste openbare zitting gepresenteerd door voorzitter Gloria Stirling. In het CHof hebben verder zitting de leden: Rinette Djokarto, Anoeradha Akkal-Ramautar en Maya Fokké-Manohar De plaatsvervangende leden zijn: Bien Sojo, Jornell Vinkwolk en Roy Chitanie.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May