NDP mag geen moties indienen bij stellen van vragen
23 Jul 2021, 04:26
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) wilde een motie van wantrouwen indienen tegen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Deze motie is niet geaccepteerd door de Assembleevoorzitter.


De NDP-fractie had donderdag twee moties voorbereid tijdens het agendapunt Het stellen van vragen aan de regering over de actuele situatie en beantwoording van de regering op de door De Nationale Assemblee gestelde vragen. Assembleelid Jennifer Vreedzaam wilde een motie van wantrouwen indienen tegen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Ook Patrick Kensenhuis had een motie over de sociaal-economische situatie. Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat er geen beraadslagingen gehouden worden, maar dat er vragen gesteld worden. Er is geen ruimte om moties in te dienen bij zo een agendapunt.

De NDP-fractie protesteerde over het besluit van de Assembleevoorzitter. Volgens Melvin Bouva en fractieleider Rabin Parmessar zou dat wel kunnen volgens artikel 39 van het Ordereglement. Daarin staat dat Een lid dat het woord voert, kan daarbij moties over het in behandeling zijnde onderwerp indienen. Bouva en Parmessar merkten op dat er wordt beraadslaagd over de actuele situatie. Het lid Vreedzaam dat aan het woord was, mag de motie volgens hen wel indienen.

Coalitiefractieleider Asis Gajadien merkte op dat hij in het verleden ook een motie wilde indienen bij het stellen van vragen, maar dat was niet mogelijk. Toen waren de mensen die vinden dat het nu wel kan, de leiding. De geschiedenis herhaalt zich volgens Gajadien. Hij benadrukte dat er geen onderwerp aan de orde is. Er wordt gediscussieerd in drie ronden. Daar is nu geen sprake van. Gezondheidszorg is niet aan de orde, waarover Vreedzaam een motie wilde indienen. Na een korte schorsing, bleef Bee erbij dat het tegen de regels is om een motie in te dienen, wanneer leden in de gelegenheid worden gesteld om vragen te stellen. "Wij stellen vragen, wij beraadslagen niet", stelde hij. De NDP bleef van mening dat ze beknot wordt. Parmessar meent dat er sprake is van willekeur.

U kunt de moties die de NDP wilde indienen, hier downloaden.
pdf-icon.gif 2021_Motie_van_wantrouwen_minister_Volksgezondheid.pdf     pdf-icon.gif Motie_sociaal_economische_situatie.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May