Olieproducenten bereiken akkoord over productie
19 Jul 2021, 07:36
foto
Een zeldzame publieke ruzie over de olieproductie van OPEC+ tussen Abu Dhabi en Riyadh heeft een groeiende rivaliteit tussen de Golfstaten onderstreept. (Foto: Reuters)


De minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft gezegd dat 's werelds toonaangevende olieproducenten een "volledige overeenkomst" hebben bereikt om de productie vanaf augustus bescheiden op te voeren. Met de deal komt een einde aan een impasse die een groeiende economische rivaliteit blootlegde tussen het olierijke land en zijn rijke buur Saudi-Arabië.

De aankondiging op zondag betekende een doorbraak in een impasse over hoe OPEC+, een 23-koppige groepering van 's werelds toonaangevende olieproducenten en bondgenoten, zou doorgaan na het beperken van de productie vorig jaar toen de olieprijzen kelderden tijdens de pandemie van het coronavirus.

Toen de pandemie de wereldwijde consumptie-, transport- en toeleveringsketens teisterde, besloot OPEC+ vorig jaar om 9,7 miljoen vaten per dag uit de markt te halen en de voorraden tegen eind april 2022 geleidelijk te herstellen. De leden kwamen zondag overeen om vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen om een ​​wereldwijd economisch herstel te stimuleren naarmate de pandemie afneemt, zei de in Wenen gevestigde groep in een persverklaring. De groepering zal in december de marktontwikkelingen beoordelen.

De deal verlengt ook een deadline voor het aftoppen van de productie van april 2022 tot eind 2022, een bepaling waar Saudi-Arabië naar streeft.

Manouchehr Takin, internationaal olie- en energieconsulent, vertelde vanuit Londen aan Al Jazeera dat het geschil voor veel onzekerheid had gezorgd, maar dat de zaken er uiteindelijk positief uitzagen. "OPEC-landen nemen beslissingen altijd op basis van zaken, en dat hebben ze deze keer ook gedaan." Hij voegde eraan toe:
"Tegen mei 2022 hebben ze de productiekosten herzien en overeenstemming bereikt. Herzieningen zijn niets ongewoons, maar deze keer lijkt het te zijn ingegeven door het geschil met de VAE."

Economisch geschil Saudi-Arabië/VAE
Terwijl de OPEC+ de productie sinds mei geleidelijk heeft verhoogd, had Abu Dhabi zich boos gemaakt over het Saudische voorstel om de verminderde productie tot eind 2022 te verlengen. In een zeldzame uitdaging voor Riyadh, bestempelde de VAE de voorgestelde deal eerder deze maand als "onrechtvaardig", wat leidde tot een impasse die de oliemarkten deed wankelen.

De ongewoon publieke ruzie leek een opkomende rivaliteit tussen de oude bondgenoten van de Golf te onderstrepen, aangezien beide hun economieën willen diversifiëren te midden van een verschuiving op langere termijn weg van de aardolie-industrie. Beide landen hebben aangegeven het de facto zakelijke centrum in de regio te willen worden.

De VAE had gehoopt dat ze door haar productie op korte termijn te verhogen – naarmate de wereldeconomie zich herstelt van de coronaviruspandemie – de inkomsten zou kunnen verhogen die nodig zijn om haar plannen voor economische diversificatie te ondersteunen.

Saudi-Arabië heeft gewaarschuwd dat een te grote stijging, de prijzen zou kunnen laten dalen, investeringen zou kunnen belemmeren en later tot leveringsproblemen zou kunnen leiden.

Om het meningsverschil op te vangen, heeft de OPEC+ vanaf mei 2022 overeenstemming bereikt over nieuwe productiequota voor verschillende leden, waaronder de VAE, Saudi-Arabië, Rusland, Koeweit en Irak. Volgens berekeningen van persbureau Reuters zal de totale aanpassing vanaf mei volgend jaar 1,63 miljoen vaten per dag aan het aanbod toevoegen.

De VAE zal haar basisproductie, op basis waarvan verlagingen worden berekend, vanaf mei 2022 zien toenemen tot 3,5 miljoen vaten per dag van de huidige 3,168 miljoen. Saudi-Arabië en Rusland zullen hun baselines zien stijgen tot 11,5 miljoen vaten per dag elk van de huidige 11 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May