Dodelijke overstromingen in West-Europa
16 Jul 2021, 05:40
foto
De Duitse woonwijk Schuld is onherkenbaar geworden door de verwoestende overstromingen na zware regenval.


Zeker 68 mensen zijn omgekomen in Duitsland en België nadat recordregens rivieren buiten hun oevers deden treden. De meeste slachtoffers waren in Duitsland, maar negen stierven in België, onder wie een vijftienjarig meisje.

De Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen werden het zwaarst getroffen, maar ook Nederland is zwaar getroffen. Vandaag, vrijdag, wordt in de hele regio meer zware regen voorspeld, terwijl lokale functionarissen de klimaatverandering de schuld geven.

Armin Laschet, de premier van Noordrijn-Westfalen, wijt het extreme weer aan de opwarming van de aarde. Tijdens een bezoek aan een zwaar getroffen gebied zei hij: "We zullen keer op keer met dergelijke gebeurtenissen worden geconfronteerd, en dat betekent dat we klimaatbeschermingsmaatregelen moeten versnellen ... omdat klimaatverandering niet beperkt is tot één deelstaat."

Experts zeggen dat klimaatverandering naar verwachting de frequentie van extreme weersomstandigheden zal verhogen, maar het koppelen van een enkele gebeurtenis aan de opwarming van de aarde is ingewikkeld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die in de VS is voor een ontmoeting met president Joe Biden, noemde de overstroming een "catastrofe" en zei dat ze treurt over "degenen die hun leven hebben verloren".

"Mijn gedachten zijn bij jullie en je kunt erop vertrouwen dat alle krachten van onze regering - federaal, regionaal en gemeenschap- samen alles zullen doen onder de moeilijkste omstandigheden om levens te redden, gevaren te verminderen en nood te verlichten."

In Duitsland zijn politiehelikopters en honderden soldaten ingezet in getroffen gebieden om gestrande inwoners te helpen. Tientallen mensen wachtten op daken om gered te worden. In het westen van Duitsland zijn scholen gesloten, terwijl de vervoersverbindingen ernstig zijn verstoord.

Ongeveer 25 huizen dreigen in te storten in de wijk Schuld bei Adenau in het bergachtige Eifel, waar de noodtoestand is uitgeroepen, aldus de Duitse omroep SWR. Sommige huizen zijn volledig afgesneden en kunnen niet meer per boot worden bereikt.

Bewoners in de regio vertelden persbureau AFP dat ze verbijsterd waren door de ramp. "Niemand had dit verwacht - waar komt al die regen vandaan? Het is gek", zei Annemarie Mueller, een 65-jarige inwoner van Mayen. "Het maakte zo'n hard geluid en gezien hoe snel het naar beneden kwam, dachten we dat het de deur zou breken."

Lokale lerares Ortrud Meyer (36) zei dat ze "nog nooit zoiets had gezien". Ze merkte op: "Mijn schoonvader is bijna 80, hij komt uit Mayen en hij zegt dat hij nog nooit zoiets heeft meegemaakt."

Ook delen van België zijn zwaar getroffen door zware regen en overstromingen.

In België lieten dramatische beelden van de overstromingen zien dat auto's werden weggevaagd langs een straat in de stad Verviers.

Inwoners van Luik, het op twee na grootste stedelijke gebied van België na Brussel en Antwerpen, kregen het bevel te evacueren. Degenen die niet kunnen vertrekken, moeten naar de bovenste verdiepingen van hun gebouwen gaan, zeiden lokale functionarissen.

De Maas die door de stad stroomt, zal naar verwachting nog eens 1,5 meter stijgen, hoewel hij al bijna overloopt. Ambtenaren zijn ook bezorgd dat een dambrug in het gebied kan instorten en drongen er bij mensen op aan elkaar te helpen. "De crisissituatie is uitzonderlijk en solidariteit moet zegevieren", zegt de gemeente in een verklaring.

Inwoners van het Belgische stadje Pepinster, dat aan de samenvloeiing van twee rivieren in de provincie Luik ligt, zijn donderdag geëvacueerd in een grote vrachtwagen, maar de omstandigheden in de gemeente Trooz zijn zo slecht dat de evacuatie-inspanningen zijn gestaakt.

In Nederland zijn geen slachtoffers gemeld, maar duizenden mensen in steden en dorpen langs de Maas zijn opgeroepen om snel hun huizen te verlaten.  Overstromingen in Valkenburg, dicht bij de Belgische en Duitse grens, overspoelden het stadscentrum en dwongen verschillende verpleeghuizen te ontruimen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May