Irak: Minstens 92 doden bij brand Covid-19-ziekenhuis
14 Jul 2021, 04:41
foto
Familieleden van slachtoffers komen kijken naar de verkoolde resten van het ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriya. (Foto: Reuters)


Minstens 92 mensen zijn omgekomen na een brand in een Covid-isolatieafdeling van een ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriya. Een groot deel van het Iraakse gezondheidszorgsysteem is in slechte staat na jaren van conflicten. Boze familieleden van de slachtoffers hebben buiten de faciliteit geprotesteerd.

De politie zegt dat de brand in het al-Hussein-ziekenhuis begon toen vonken van defecte bedrading zich verspreidden naar een zuurstoftank, waardoor deze explodeerde.

Er zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 13 mensen, melden lokale media. De particuliere nieuwssite Shafaq News meldt dat op de lijst - uitgegeven door de Dhi Qar Integrity Investigation Court -, de gezondheidschef van de provincie, Saddam Sahib al-Taweel, staat.

Premier Mustafa al-Kadhimi beval eerder de arrestatie van het hoofd van het ziekenhuis en zei dat de brand "een diepe wond in het geweten van alle Irakezen" was. Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt bij de brand.

De nieuwe afdeling had ruimte voor 70 bedden en werd slechts drie maanden geleden gebouwd, vertelden medische functionarissen aan persbureau Associated Press.

Het was de tweede ziekenhuisbrand in Irak in drie maanden. Bij een brand in een ziekenhuis in Bagdad kwamen in april meer dan 80 mensen om het leven.

Oday al-Jabri, die vier familieleden en twee buren verloor bij de brand, vertelde aan persbureau AFP dat hij gefrustreerd en boos was. "Ik weet niet of ik mijn familie, mijn buren of mijn familie moet troosten", zei hij.

Een ander familielid, Abu Nour al-Shawi, vertelde het bureau: "Een patiënt die besmet is met het coronavirus wordt hierheen gebracht om te worden behandeld, maar wordt samen met zijn familie en kinderen teruggebracht in een kist. Waar anders zou zoiets gebeuren?"

Een dokter in het ziekenhuis, die met Reuters sprak op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het gebouw zelfs geen elementaire veiligheidsmaatregelen had getroffen. "Het ziekenhuis heeft geen sprinklerinstallatie of zelfs een eenvoudig brandalarm", zei hij.

"We hebben de afgelopen drie maanden vaak geklaagd dat er elk moment een tragedie kan gebeuren door een sigarettenpeuk, maar elke keer krijgen we hetzelfde antwoord van gezondheidsfunctionarissen: 'We hebben niet genoeg geld'."

Na de dodelijke brand in april in de hoofdstad, veroorzaakt door een zuurstoftank, nam minister van Volksgezondheid Hassan al-Tamimi ontslag.

De pandemie heeft de Iraakse gezondheidsdienst die al lijdt na jaren van oorlog, verwaarlozing en corruptie, zwaar onder druk gezet. Volgens gegevens van de Johns Hopkins University heeft Irak meer dan 17.000 doden gemeld en 1,4 miljoen infecties door coronavirus geregistreerd.

Het land heeft ten minste één dosis van een vaccin tegen Covid-19 gegeven aan iets meer dan een miljoen van zijn ongeveer 40 miljoen inwoners, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May