NDP-fractie wil behandeling moties; Bee verbaasd
13 Jul 2021, 03:24
foto


De fractie van De Nationale Assemblee (DNA) zegt dat al drie weken voorbij zijn sinds de begrotingsbehandeling en het Herstelplan, maar de zeven moties die ingediend zijn door de oppositie zijn nog steeds niet behandeld. De fractie keurt in een persbericht de houding van de leiding van De Nationale Assemblee af. Assembleevoorzitter Marinus Bee om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het verhaal van de NDP-fractie niet op waarheid berust. "Ik vind het wel erg om telkens in de verdediging te gaan, maar het is moeilijk werken met mensen die de samenleving telkens weer proberen te misleiden en anderen zwart maken."

De NDP zegt dat door de deadline van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere praktische omstandigheden, is besloten de moties op een later tijdstip te behandelen. Inmiddels zijn drie weken verstreken en is er vooralsnog geen duidelijkheid vanuit de leiding van DNA, wanneer deze moties in behandeling genomen zullen worden. De NDP vindt dat er niet serieus wordt omgesprongen met de noden van de samenleving.

De moties behelzen de vele problematieken in het binnenland, de afgang van de gezondheidszorg, de verhoogde EBS tarieven, de negatieve impact van IMF, de nijpende sociaal-economische situatie, de ontwateringswerkzaamheden van het ministerie van Openbare Werken en de gevolgen van het Herstelplan. Er is in de moties onder andere bijzondere aandacht gevraagd voor het binnenland. Deze bewoners kampen al enige tijd met enorme wateroverlast. Recent is in het nieuws verschenen, dat er geen schoonmaakmiddelen zijn om de scholen te onderhouden, dit terwijl de regering heeft bekendgemaakt dat de GLO-scholen per 14 juli van start zullen gaan.

De dorpsgemeenschappen verkeren in extreme armoede door de vele lasten verzwarende maatregelen. De benzine prijs van SRD 15 zal ertoe leiden dat de prijzen van (basis)goederen en diensten haast onbetaalbaar zullen worden. Alhoewel de regering voornemens is het hele land te voorzien van voedselpakketten, is er nog geen zicht op distributie in het binnenland. Hoe knoopt men de eindjes aan elkaar zonder een gedegen sociaal vangnet?, vraagt de oppositionele partij zich af.

De fractie vraagt ook dringende aandacht voor de nieuwe verhoogde energietarieven die per 12 juli 2021, worden gehanteerd en welke delen van de samenleving verder zullen verarmen. Er is hierover een spoed openbare vergadering aangevraagd, omdat de regering nog steeds niet transparant heeft kunnen aantonen hoe de kostprijs voor energie is opgebouwd, daarbij de bepalingen in de Elektriciteitswet 2016 niet in acht nemend. Voorts is de samenleving nog niet via de officiële kanalen geïnformeerd over de nieuwe stroomrekeningen. Het huidige aanpassingsmodel van de regering is ook niet bevorderlijk voor de productie.

De NDP verwacht dat de leiding van DNA haar verantwoordelijkheid neemt en een spoed vergadering uitschrijft waarbij de behandeling van de moties, en de huidige ernstige situatie in het land, aan de orde komt, ten einde de regering ertoe te bewegen verlichting te brengen in de noden van de samenleving. Laat de mens centraal staan en al het andere zal volgen, meent de NDP.

Assembleevoorzitter Bee zegt dat er onderhandeld is over de motie van de coalitie. Daarom is die motie met toestemming van de vergadering aangepast. De NDP-fractie heeft toen niet tegengestemd. Er is ook niet geprotesteerd. "Denkt u dat als er geen understanding was de fractie van de NDP niet zou protesteren? Het was op dat moment een commitment. Ja maar we verwachten niet anders van deze mensen," stelt Bee. Hij vindt het erg dat de goede sfeer die er was in de vergadering en de afstemming met elkaar nu teniet wordt gedaan. "Maar ik heb er geen probleem mee als de NDP-fractie persisteert om de moties te behandelen", zegt de Assembleevoorzitter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May