Rechter wijst wijziging tenlastelegging Van Trikt af
13 Jul 2021, 00:00
foto


Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft maandag de vordering van de wijziging van de tenlastelegging van Robert van Trikt, ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, afgewezen. Hoofdofficier van justitie Cynthia Klein had gevraagd om de tenlastelegging aan te vullen met het strafbare feit 'deelneming aan een criminele organisatie', maar dat is niet toegelaten door de rechter. De beslissing van de rechter houdt in dat de oorspronkelijke tenlastelegging met onder ander overtreding van de Wet Money Laundering, Anticorruptiewet en verduistering van toepassing blijft.

Advocaat Irvin Kanhai had de rechter in een formeel verweer gevraagd om de gevraagde wijziging niet toe te laten. Op de zitting gisteren nam kantoorgenoot Arjan Ramlakhan waar. Voor de rechter is de vraag of de oorspronkelijke tenlastelegging en de gevraagde wijziging een strafbaar feit van dezelfde strekking is. “Ik ben van mening dat het niet het geval is.” Zij zegt dat er een groot verschil is tussen delictsomschrijving in de oorspronkelijke tenlastelegging en de delictsomschrijving in de gevorderde wijziging.

Kuldip Singh geeft aan dat de Hoge Raad in het Overzichtsarrest gelet heeft op de feitelijke als de juridische dimensie. In de zaak van Van Trikt is een wezenlijk verschil gebleken in de juridische dimensie. Naar haar oordeel is het feit zodanig verstrekkend in de delictsomschrijving dat zij niet kan zeggen dat het gaat om dezelfde feiten als vermeld in de oorspronkelijke tenlastelegging. Van Trikt kon de beslissing van de rechter maandag telefonisch volgen.

Tegen Van Trikt is twaalf jaar celstraf en een boete van SRD 500.000,-, subsidiair 18 maanden hechtenis geëist. De verdediging zal op 29 juli reageren op de strafeis van het Openbaar Ministerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May