Nieuwe stroomrekeningen in augustus
10 Jul 2021, 09:42
foto
De nieuwe tarieven die zullen gelden voor de elektriciteitsrekeningen. Dit besluit is vrijdag goedgekeurd door de regering. (HH = huishoudens en de fasen en NHH = niet huishoudens).


Stroomafnemers zullen de nieuwe rekeningen vanaf augustus 2021 ontvangen. Het basistarief is verlaagd. Het basistarief is het vast gedeelte van de rekening dat niet varieert met het werkelijke verbruik. Dit is nu substantieel lager voor alle groepen in vergelijking met het besluit dat de regering een maand geleden had gepresenteerd. Het verbruikstarief wordt elk kwartaal aangepast aan de hand van de werkelijke brandstofkosten.

De regering heeft geluisterd naar de kritiek en scenario’s om te geraken tot lagere tarieven verder onderzocht en uitgewerkt, meldt de Communicatiedienst Suriname. De regering heeft vrijdag de staatsbesluiten die de introductie van een nieuwe tarievenmethodologie en nieuwe elektriciteitstarieven mogelijk maken goedgekeurd. Deze nieuwe tarieven zijn met verschillende maatschappelijke groepen en stakeholders besproken. Hierbij is de algemene opvatting dat de nieuwe tarieven lager en beter gebalanceerd zijn uitgevallen.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het initiële voorstel zijn:
• Het basistarief is verlaagd. Het basistarief is het vast gedeelte van de rekening dat niet varieert met het werkelijke verbruik. Dit is nu substantieel lager voor alle groepen.
• Het basistarief voor 3-fase aansluitingen (huishoudens en niet-huishoudens) is niet meer gebaseerd op de kVA aansluiting. De 3-fase verbruikers zullen net als anderen een vast basistarief per maand (SRD 200 voor huishoudens en SRD 300 voor niet-huishoudens) betalen en zij zullen ook aanspraak maken op subsidie.
• Het verbruikstarief (kWh-tarief) voor huishoudens is verlaagd. Tot 800 kWh per maand betalen huishoudens nu een lager kWh tarief (SRD 1.15). Circa 92% van alle huishoudens heeft een gemiddeld verbruik van minder dan 800 kWh.
• Het verbruikstarief (kWh-tarief) voor niet-huishoudens is verlaagd. Tot 2600 kWh per maand betalen niet-huishoudens winkels en bedrijven nu een lager kWh tarief (SRD 1.15). Circa 91% van alle niet-huishoudens heeft een gemiddeld verbruik van minder dan 2600 kWh.
• Voor grootverbruikers (niet-huishoudens groter dan 24 kVA en hoogspanningsverbruikers) is het kVA tarief substantieel verlaagd. Dit is nu respectievelijk 11 SRD per kVA en 13 SRD per kVA. Daarnaast is het kWh meer gebalanceerd tussen het hoog- en laagtarief.

De subsidiebedragen zijn conform deze wijzigingen ook aangepast. De regering blijft circa 26% van de totale energiekosten subsidiëren. Circa 30% van alle huishoudens zal nooit meer dan SRD 50 per maand hoeven te betalen.
De berekening van de maandrekening onder de nieuwe tarieven kan worden gedaan met behulp van de tarievencalculator op de website van de EBS.

Naast de nieuwe tarieven buigt de regering zich thans over de herstructurering van de energiesector. Dit houdt onder andere in een doorlichting van de EBS en het ontwikkelen van een herstructureringsplan voor het bedrijf. De introductie van een nieuwe tarievenmethodologie met gefaseerde afbouw van de overheidssubsidie is dus niet het einde, maar juist het begin van het proces van gezondmaking van de energievoorzieningssector. Tot zover het bericht van de regering.

Minderheidsstandpunt NDP
Starnieuws verneemt dat in de Staatsraad de NDP een minderheidsstandpunt heeft ingenomen. Over subsidie van zwakke huishoudens is iedereen het eens met het Staatsbesluit, maar over de tarieven is er geen saamhorigheid. Zo is het voor velen nog steeds niet duidelijk wat de werkelijke kostprijs is. De verhoging van de energietarieven zal weer zorgen voor stijging van prijzen van goederen en diensten. De politieke partijen van de coalitie, het bedrijfsleven en de vakbeweging zijn meegegaan met het voorstel van de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May