ACT financiert bewustwordingscampagne grondenrechten
09 Jul 2021, 03:24
foto
De samenwerkingsovereenkomst met ROS en Act is donderdag ondertekend. Van l-r: Patricia Meulenhof, Minu Parahoe, Gracia Emanuël en Karin Refos. (Foto: ROS)


Om inheemse en tribale volken te informeren over het grondenrechtenvraagstuk, zal er een bewustwordingscampagne worden gehouden. Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Amazone Conservation Team (ACT) en STAS International. De minister laat optekenen dat het om een grote bewustwordingscampagne gaat die in samenspraak met de presidentiële grondenrechten commissie uitgevoerd zal worden.

Minu Parahoe, directeur ACT, deelt mee dat de samenwerking gericht is op een tweetal zaken. Het ACT zorgt voor de financiering van de bewustwordingscampagne waarvan de betaling gaat naar consultant STAS. Het tweede onderdeel zal zijn dat er met ROS gekeken zal worden naar duurzame projecten in specifieke gebieden waar het ministerie en ACT’s werkplan overeenkomen. Daarbinnen zal er samen gekeken worden naar het genereren van inkomsten, voedselvoorziening en institutionele versterking, meldt de Voorlichting van ROS.

STAS is belast met de uitvoering van het tot stand brengen van het bewustwordingsproces. Karen Refos, directeur van Stas international, merkt op dat de inheemse en tribale bevolking reeds staan te wachten op de informatie welke toch op zich heeft laten wachten. Het wordt volgens de consultant dus hoogtijd dat er gewerkt wordt aan een stukje bewustwording naar de mensen toe, zodat ze ook geïnformeerd zijn.

Patricia Meulenhof, voorzitter van de presidentiële commissie grondenrechten, stelt dat de conceptwet is opgesteld en al is ingediend. Deze is nu bij De Nationale Assemblee en moet nog behandeld worden. Vanaf het begin heeft de commissie het belang van die bewustwording binnen dit proces aangegeven, benadrukt Meulenhof. Het is belangrijk te weten wat inheemse en tribale rechten zijn en hoe de bescherming van deze rechten moet geschieden. “Velen kennen de materie nog niet, omdat het een nieuw rechtssysteem is. Vandaar dat er meer bekendheid moet komen," legt zij uit.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July