SSEB vergadert over brandstofprijs en verliezen
08 Jul 2021, 14:40
foto
De agendapunten waarover de leden van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond vanavond zullen vergaderen.


Het bestuur van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB) heeft een spoed algemene ledenvergadering uitgeschreven voor vanavond. Een belangrijk punt op de agenda is de onrust in de sector over de verhoogde pompprijs in relatie met de lage bedrijfsmarge van de pomphouders en de effecten op de bedrijfsvoering. Guno Castelen, voorzitter van de SSEB, zegt aan Starnieuws dat een andere kwestie die speelt, is het besluit dat de regering op 26 februari heeft genomen.  Door onmiddellijk de brandstofprijzen te verlagen met 50 cent per liter heeft de regering  besloten de gemeenschap toen tegemoet te komen.

De SSEB-voorzitter merkt op dat door het besluit de pomphouders verrast zijn geworden en verlies lijden. “De mensen hadden toen hun voorraden al van tussen de 40.000 liters en 70.000 liters brandstof. En de levering is cash by the delivery. Zodra olie geleverd wordt moet men gelijk betalen,” zegt Castelen. Hij geeft aan dat bij die lading de prijs was betaald inclusief de govermenttake. De bondsvoorzitter merkt op dat de winstmarge van de pomphouders ligt tussen SRD 0.16 en SRD 0.60 per liter. Castelen zegt dat er nooit duidelijkheid is gekomen vanuit de regering hoe het precies zit met de 50 cent korting per liter.

“Wanneer we een brief sturen naar minister Saskia Walden van Economische zaken, schrijft ze ons een krasse brief terug dat we moeten kijken met de oliemaatschappijen en dat we met hen moeten verrekenen,” zegt Castelen. Om ruzie te voorkomen, heeft de bond contact gehad met de oliemaatschappijen. De SSEB-voorzitter geeft aan dat volgens de maatschappijen zij ook voor die lading hun govermenttake hebben afgedragen en dus de pomphouders niet kunnen compenseren voor hun verliezen. Hierna is de bewindsvrouw weer geschreven over de situatie van de pomphouders echter zonder reactie.

Castelen geeft verder aan dat er ook een meeting geweest is met een energiecommissie onder leiding van Viren Ajodhia. Aanwezig waren ook mensen van de ministeries van Financiën en ook Economische Zaken. “Die meeting was bedoeld om te bespreken de wijzigingen van de methodiek van de berekening van de prijzen bij de pomp. We hadden aangegeven dat we schriftelijk ons commentaar zouden aanleveren en hebben het ook gedaan”. Bij deze meeting heeft de SSEB ook het punt van de 50 cent korting aangekaart bij de regering.

“Er werd gezegd dat dit niet de vergadering is ervoor en het wordt doorgegeven aan het ministerie van Financiën. We hebben tot nu toe niets gehoord en dat terwijl de mensen verlies lijden”. Castelen geeft aan dat het ondernemers zijn die kampen met stijgende operationele kosten. Op de SSEB vergadering gaan de leden bespreken welke acties ze zullen ondernemen om te kijken hoe hun geld terug te krijgen. Castelen benadrukt dat het puur gaat om voorraden die waren opgeslagen voor de bekendmaking die zijn verkocht met verlies. “Dat verlies moet gecompenseerd worden, omdat de overheid niet kan beslissen korting te geven uit andere mensen hun zak”. 

De SSEB zegt dat de regering voor het nieuwe systeem die zij introduceert voor de maximum pompprijzen gaat werken met een gemiddelde van de wereldmarktprijzen van de afgelopen maand. “Nou zijn er zoveel wereldmarkt prijzen. Men heeft ons niet kunnen zeggen van welke website er informatie gehaald gaat worden of hoe. We hebben de commissie om concrete cijfers gevraagd” Castelen stelt dat voor de SSEB het belangrijk is wat het effect gaat zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May