203.963 prikken: niet de teller maar noemer is belangrijk
08 Jul 2021, 00:00
foto


Assembleelid Cheryl Dijksteel (VHP) is niet in een hoerastemming als het gaat om de 203.963 die tot gisteren landelijk zijn gezet. Hiertussen zitten 38.507 prikken van volledig gevaccineerde personen. “Heel mooi, 165.456 personen hebben hun eerste prikje gehad. Maar het gaat niet om de teller, maar de noemer”, zegt Dijksteel in gesprek met Starnieuws. “De noemer is voor mij nog onduidelijk, in de zin van welke gebieden (ressorten), etniciteit en leeftijdsgroepen, want het vaccineren is al twee maanden opengesteld voor iedereen.”

Dijksteel, lid van de vaste parlementaire commissie van Volksgezondheid, blijft erbij: het vaccinatiebeleid moet scherper en naar de mensen toe in de ressorten, volksbuurten en dorpen. De specificatie over de gezette prikken is nodig, want zo kun je observeren en ingrijpen indien nodig, legt zij uit. Bijvoorbeeld, je merkt besmettingshaarden van corona-uitbraken in specifieke gebieden of onder een bepaalde leeftijdsgroep. “Je moet misschien je vaccinatiesite of mobiele unit midden in die volksbuurt, hartje getto brengen. De mensen komen niet naar jou - om uiteenlopende reden - dan moet jouw outreach, het gaan naar de mensen in de wijken, gerichter zijn.”

Eerder gaf minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aan dat de vaccinatiebereidheid in de overige districten nog behoorlijk laag is. Dijksteel vindt dat alles valt en staat met het vaccinatiebeleid, voorlichting én educatie. “Ik vind dat er te weinig aan educatie wordt gedaan, die een bepaald gedrag bij de mensen moet triggeren.” Een ander punt van kritiek vindt zij dat er vanuit de overheid onvoldoende prioriteit is gegeven om geld vrij te maken voor de outreach. “Je hebt geld nodig voor de logistiek om tot in de verste gebieden te komen en mensen te informeren.”

Educatiesessies
Met een achtergrond als public health werker, is Dijksteel regelmatig in het veld, soms samen met de Medische Zending (MZ). Rode lijn in het MZ-beleid is eerst grondige informatie (educatie) verstrekken, mensen tijd en ruimte geven om na te denken en nagaan of de bereidwilligheid om te vaccineren is toegenomen en dan inenten. Alle stappen worden in overleg met en via het traditionele gezag gezet. Dit is erg belangrijk, benadrukt Dijksteel. Het is voorgekomen, dat er een vervolginformatiesessie nodig is en pas tijdens het derde bezoek gevaccineerd kan worden.
“Je houdt het niet voor mogelijk met welke vragen de bewoners zitten.” Het zijn soms diepgewortelde misconcepties, zaken die zij vernemen via de social media. “De educatiesessies duren soms twee tot drie uren om het gezondheidsalfabetisme op te krikken. Het is een immense taak om mensen op een laagdrempelige manier en in hun taal uit te leggen waarom vaccineren belangrijk is.”

Groep twijfelaars en weigeraars
De groep twijfelaars en weigeraars (zogeheten antivaxxers) plaatst Dijksteel in drie categorieën. Zij die bang zijn voor het prikje; niet per se het vaccin, weigeraars om religieuze en culturele reden die een bepaalde perceptie hebben en de onwetenden die blindelings de stroom volgen van verspreiders (vaak nog prominente personen) van misinformatie.
Over de vaccins gaan de wildste verhalen en complottheorieën rond. Zoals de vaccins zijn te snel ontwikkeld en niet gestoeld op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Een munt blijft plakken op de plek waar je bent geprikt, de prik is eigenlijk een chip waarmee ‘mensen’ je kunnen volgen, je krijgt gif ingespoten, je gaat juist dood van de bijwerkingen, etc. Dijksteel veegt alle wilde verhalen en argumenten van tafel.

Schoffering van de wetenschap
De volksvertegenwoordiger respecteert andermans mening, maar vindt de manier hoe de vaccins negatief worden aangevallen, “een regelrechte schoffering van de wetenschap”. Diezelfde wetenschap brengt medicijnen voort waarmee we andere ernstige ziekten kunnen bestrijden. Kritiek mag en moet, maar er zijn volgens Dijksteel, personen die echt nonsens verkondigen!

Ze neemt het woord hypocriet nog net niet in de mond en stelt: “We gaan naar de arts bij een acute situatie of ziektebeeld en nemen bijna blindelings aan wat ons wordt voorgeschreven”. Het ene medicijn wordt wel geaccepteerd, zoals paracetamol, antibiotica of naproxen. “Nu lijdt de hele wereld onder het coronavirus en dan sta je toe dat een stel ‘idioten’ deze zelfde wetenschap schofferen. Die misinformatie noem ik contaminatie van je nuchter denken.”

Vaccin-onderzoek vanaf 2003
Vanaf 2003, toen SARS voor het eerst opdook, zetten de wetenschappers hun schouders onder het werk. Zij bleven onderzoeken en de test vaccins tijdens deze onderzoeken werden door de jaren heen bij meer dan 250 miljoen personen getest. Na de uitbraak van de corona19-pandemie, ging diezelfde wetenschap door en het lukte hen om binnen 18 maanden de huidige vaccins te ontwikkelen. Dus snel? Dijksteel vindt van niet. "Nee, dit keer geen tijd om elkaar te beconcurreren. Medicijnen ontwikkelen en verkopen blijft een business. Maar met 183 miljoen besmettingen en 4 miljoen die overleden aan het virus, gilde de wereld om een middel.

Daarom zetten sommige landen vooruitlopend op de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de eerste prikken. Terwijl Suriname alleen vaccineert met goedgekeurde vaccins van de WHO. Tot nu zijn er bijkans 3 miljard vaccins over de gehele wereld toegediend.

Verwachting Deltavariant in binnenland
Voor de Surinaamse gezondheidssector geldt nog steeds code zwart. Dijksteel verwacht dat binnenkort de eerste besmettingen met het Deltavariant in ons binnenland zullen zijn. “We moeten ons haasten om vooral de binnenlandbewoners te vaccineren.” Dit betekent dat de regering nog meer middelen moet vrijmaken voor de voorlichting en educatie.

Van de week is Dijksteel weer in het binnenland om mensen te informeren over het belang van inenten. Haar boodschap: er is geen luxe om te kiezen voor een bepaald vaccin maar alleen tijd om te verliezen. “Er is een dreiging van het Deltavariant. We komen naar je toe met informatie en een gratis vaccin, neem het en bescherm jezelf en je gezin.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May