PALU: Agrarische sector, prioriteit nu!
07 Jul 2021, 11:11
foto


De PALU herhaalt de dringende oproep aan de regering om de agrarische sector tot een van de prioriteiten van beleid te maken en wel nu, niet morgen!  Wie gelooft dat de investeringen wel zullen komen wanneer de oliedollars er eenmaal zijn, die heeft geen oog voor wat er gebeurt. Als we te lang op de huidige voet doorgaan is er straks nauwelijks nog iets van die agrarische sector over.

Groeikansen
Ondanks de negatieve berichten van de afgelopen weken is de PALU van mening dat er groeikansen zijn in de agrarische sector op basis van een breed gedragen lange termijn ontwikkelingsvisie. Maar door gebrek aan beleid gaat de sector verder kapot. De tot een minimum gedaalde export van groenten naar de EU is inmiddels helemaal stopgezet. Gewoon om de eenvoudige redenen dat het ministerie van LVV zijn huiswerk niet heeft gemaakt en niet in staat is om de groenten bestemd voor de export samen met de exporteurs te certificeren en te keuren volgens de voorwaarden van de EU. Alsof dat niet voldoende is, blijkt dat het beleid van opeenvolgende regeringen in de veesector melkveehouders ertoe zal brengen om hun bedrijven op te geven. Ook voor de agrarische sector is een totaal, samenhangend creatief beleid nodig, waar bijvoorbeeld ook aan nieuwe markten dichterbij moeten worden gedacht. We hebben onder de vorige regering bijna delen van onze landbouwgronden uitgegeven aan boeren uit Barbados, terwijl onze boeren zonder afzet zaten. Dat moet niet meer gebeuren.

Gebrek aan visie
Maar door een gebrek aan visie en het ontbreken van daadkracht gaat de agrarische sector ook onder deze regering verder kapot. In plaats van het daadwerkelijk SAMEN te doen, worden eenzijdig besluiten genomen die vergaande gevolgen hebben voor de boeren. Er wordt tijd verspild aan holle woorden en met ‘partij politieke’ samenwerkingen met boeren. Samenhangend beleid is zoek. Al meer dan twintig jaren heeft Suriname de ruimte gehad om een nationaal certificerings- en keuringslaboratorium op te zetten. Dan wordt het gebruik van insectenbestrijdingsmiddelen verboden zonder dat de boeren alternatieve bestrijdingsmethoden zijn aangeboden. Ondertussen wordt ook veel geld verspild door projecten als SAMAP waar er veel kritiek op is. Zelfs boeren met goedgekeurde aanvragen hebben nog niets ontvangen na ruim drie jaren dat dit project loopt. De PALU vindt hierin de bevestiging dat als onze beleidsmakers de weg kwijt zijn, zelfs goedkope externe financiering en dure buitenlandse consultants hen niet kunnen helpen.

Samenhangende plannen 
En dat er groeikansen zijn in de agrarische sector blijkt onder andere uit de ananas sector. Maar de randvoorwaarden voor de ananas sector blijken algemeen geldend ook voor de andere agrarische sub‑sectoren. Het op grotere schaal telen, verbetering van de kwaliteit door onderzoek en betere voorlichting, het binnenhalen van externe deskundigheid, betere organisatie van de boeren, meer verwerkingsindustrieën, meer beschikbaarheid van investeringskapitaal, certificeringsinstituten zowel voor export alsook voor de lokaal geconsumeerde agrarische producten om maar enkele te noemen. 

De PALU heeft op verschillende momenten duidelijk gemaakt dat deze neerwaartse ontwikkeling voorkomen kan worden door breed gedragen maatregelen in de agrarische sector te nemen gebaseerd op een lange termijn ontwikkelingsvisie. Maar daarvoor moeten eerst beleidsmakers op posities worden gebracht die weten in welke richting de agrarische sector ontwikkeld moet worden. Nationaal gerichte beleidsmakers die daadwerkelijk bereid zijn met de boeren, vissers en veetelers samen te werken. Met samenhangende plannen kunnen dan voldoende investeringskapitaal en deskundigheid zowel uit Suriname als uit het buitenland aangetrokken worden. En wat we hier zeggen over de agrarische sector geldt grotendeels ook voor de andere productiesectoren.
 
PALU Secretariaat Massa Communicatie en PR
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May