Gezellige sfeer bij vaccinatie in PL-centrum
04 Jul 2021, 03:48
foto
Terwijl mensen zich laten vaccineren in het PL-centrum, is het druk in de keuken. Er worden hapjes klaargemaakt voor de werkers en mensen die een prikje krijgen. (Foto's: René Gompers)


Het is niet een massale drukte bij het hoofdkwartier van de Pertjajah Luhur (PL). Er heerst wel een gemoedelijke sfeer. Er wordt gekookt voor de werkers en de mensen die zijn komen vaccineren. In de observatieruimte wordt hen eten en drinken aangeboden. En in de volkswinkel krijgen ze 10 procent korting met hun vaccinatiebewijs.

Mevrouw Slijngaard is met haar moeder en dochter komen vaccineren. "Ik heb beelden gezien van mensen die vechten voor hun leven," merkt ze op. "Het beeld van de mensen aan die apparaten en slangetjes heeft mij diep geraakt. En ik ben nogal gezet... Dus ik heb het besluit genomen om te komen vaccineren." Aan shoppen denkt Slijngaard nog niet. "Dat hangt van mijn moeder af."

Bacoven en snacks voor de mensen in de observatieruimte.

Lisa Padmo en haar moeder hebben ook hun eerste spuit gehaald. Padmo is ook een twijfelaar geweest. "Ik heb goed erover nagedacht," deelt ze mee. "Ik voel me beter nu." Aan anderen geeft ze mee: "Voel je niet verplicht, voel je niet gedwongen. Geef het wat tijd als het moet. Ik heb ook getwijfeld. En toen kwam de tijd dat ik het wilde doen." Na de observatie heeft ze haar moeder vergezeld naar de winkel.

In de volkswinkel is er af en toe een rij bij de kassa. Veel mensen rekenen af met hun vaccinatiebewijs in de hand. Jamie heeft een halfuur geleden haar tweede spuit gehaald. "Nu ben ik klaar ermee," deelt ze mee. Helemaal gevaccineerd. Plus een voordeeltje. Ik ben komen kijken naar die korting," lacht ze. Enkele mannen zijn de rekken aan het bijvullen. Aardappel en uien gaan hard.

De voorraden worden aangevuld.

Uit enkele speakers dendert soca en zouk muziek. In de lucht hangt de geur van versgebakken bara's en kip. Er zijn snacks en verse bananen. Keus tussen, sap, 'soft' en water. "Natuurlijk zorgen we goed voor de mensen, we zijn toch een sociale partij, zolang men zich vaccineert," merkt PL-voorzitter Paul Somohardjo op. "Men komt druppelsgewijs binnen, maar dat is niet erg. Het punt is dat wij helpen de bevolking zoveel mogelijk te vaccineren."

Voor 'Somo' is het ook belangrijk dat alles ordelijk verloopt zowel in de ruimte waar er gevaccineerd wordt als in de winkel. Hij loopt persoonlijk de plekken af om toe te zien dat het zo blijft. "Afhankelijk van de behoefte en als de regering weer een beroep op ons doet, gaan we nog een dag organiseren," geeft 'Somo' aan. "Die kortingactie is voor de eerste dag alleen. Ik denk niet dat we dat elke dag gaan kunnen doen. Anders gaan we bankroet," proest hij uit. Er hebben 298 mensen zich gevaccineerd bij PL.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May