Orkaan Elsa gaat naar Haïti en de Dominicaanse Republiek
03 Jul 2021, 14:24
foto
Elsa in de eerste orkaan in het Atlantische seizoen 2021.


De eerste orkaan van het seizoen, Elsa, raast in de richting van Haïti en de Dominicaanse Republiek. Het dreigt overstromingen en aardverschuivingen te veroorzaken voordat hij zich richt op Cuba en Florida.

De storm van categorie 1 bevond zich ongeveer 635 km oost-zuidoosten van Isla Beata, de Dominicaanse Republiek, en bewoog zaterdag met 46 km/u west-noordwest. Het had een maximale aanhoudende wind van 130 km/u. Volgens het National Hurricane Center in Miami zal de orkaan naar verwachting een tropische storm worden na het raken van Cuba.
 
De langetermijnvoorspelling liet zien dat het dinsdagochtend als een tropische storm richting Florida zou gaan, maar sommige modellen zouden het naar de Golf of langs de Atlantische kust voeren.

In Haïti gebruikten de autoriteiten sociale media om mensen te waarschuwen voor de orkaan en drongen er bij hen op aan te evacueren als ze in de buurt van water of bergflanken woonden. "Het hele land wordt bedreigd door deze orkaan", zei de Civil Protection Agency in een verklaring. "Doe er alles aan om te ontsnappen voordat het te laat is."

Haïti is bijzonder kwetsbaar voor overstromingen en aardverschuivingen vanwege wijdverbreide erosie en ontbossing.

Er is een orkaanwaarschuwing afgegeven voor Jamaica en van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince tot aan Punta Palenque in de Dominicaanse Republiek.
Er was een orkaanwacht van kracht voor de Cubaanse provincies Camaguey, Granma, Guantanamo, Holguin, Las Tunas en Santiago de Cuba. Sommige van die provincies hebben een groot aantal Covid-19-infecties gemeld, wat de bezorgdheid doet rijzen dat de storm grote groepen mensen zou kunnen dwingen om samen onderdak te zoeken.

In de naburige Dominicaanse Republiek, die het eiland Hispaniola deelt met Haïti, hebben de autoriteiten meer dan 2.400 schuilplaatsen geopend, omdat voorspellers waarschuwden voor zware regenval die zaterdag voor zonsopgang begon.

Elsa zal naar verwachting aan het begin van de zaterdagmiddag het zuidelijkste punt van Hispaniola passeren en zich dan richten op gemeenschappen in het zuiden van Haïti.

De storm scheurde vrijdag al daken af, vernietigde gewassen en velde bomen en hoogspanningsleidingen in het oostelijke Caribisch gebied, met schade gemeld in Barbados, Saint Lucia en in St. Vincent en de Grenadines, die moeite hebben om te herstellen van enorme vulkaanuitbarstingen die begonnen in april.

Elsa is de eerste orkaan van het Atlantische seizoen en de vroegste storm met de vijfde naam ooit. Er wordt voorspeld dat er 10 cm tot 20 cm regen zal vallen met een maximum van 38 cm over delen van het zuiden van Hispaniola en Jamaica.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May