Vliegverkeer komende week in gevaar
03 Jul 2021, 10:16
foto


Als de autoriteiten niet ingrijpen, komt het vliegverkeer volgende week in gevaar. De maat is vol voor de 53 luchtverkeersleiders die verenigd zijn in de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA). Ze gaan in actie. De leden worden de komende week gehoord en geïnformeerd over het actiemodel.

Met de aankondiging van zijn actie wil de SATCA de samenleving en de verschillende actoren in de branche op de hoogte stellen dat er op korte termijn geen luchtverkeersdiensten meer zullen worden verleend en dat er daarmee rekening wordt gehouden in de bedrijfsvoering, planning, reizen, importen/exporten en andere. De luchtverkeersleiders gaan het werk volledig neerleggen en zullen in actie blijven totdat hun wensen zijn gerealiseerd.

De associatie die twee maanden in beraad was, heeft op basis van goede trouw de protestactie beëindigd na gesprekken met vicepresident Ronnie Brunswijk. Al langer dan vijf jaar vecht de bond om uit het FISO-systeem te treden.  Satca-voorzitter Jozef Khoesial vraagt zich af waarom elke keer vakbondsmiddelen moeten worden ingezet voordat de regering werkt aan de knelpunten. "De luchtverkeersleiders hebben hun herwaardering nodig."

De Satca kan zich er niet in terugvinden dat de regering niet voor een integrale oplossing wil kiezen die juist ervoor zou moeten zorgen dat het staken voor zeker vier jaren zou vermijden.  Begin juni zijn bij gesprekken met de vp plannen overhandigd over hoe de staat zijn valuta-inkomsten aanzienlijk kan verhogen met de Luchtvaartdienst. "Ze leken ingenomen met de plannen, maar helaas bleek dat schijn gezien de stilte vanuit de regering."

Op brieven en herhalingsschijven van de Satca naar de vp is er geen reactie gekomen. De stilte bij de autoriteiten heeft de luchtverkeersleiders verhit. "De regering blijkt wel instanties te subsidiëren die niets aan de staatskas bijdragen, waar de mensen torenhoge valuta salarissen verdienen en nota bene op verlies
draaien. Terwijl de Luchtvaartdienst een deviezen genererende dienst is, moeten haar personeel het maar doen met een karig loon." De leden hebben er genoeg van.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May