Eerste radiologische ingreep succesvol uitgevoerd in St. Vincentius Ziekenhuis
24 Jul 2011, 08:00
foto
Jesse Jessurun tijdens de radiologische interventie ingreep in St. Vincentius Ziekenhuis. (Foto: collectie SVZ)


Radioloog dr.Jesse Jessurun van Curaçao heeft de eerste interventie ingreep bij een patiënt in het St. Vincentius Ziekenhuis uitgevoerd, vrijdag. Bij de patiënt was een vergroeiing van het weefsel rondom het hart geconstateerd, waardoor de aanvoerende bloedvaten werden samengedrukt. Hierdoor was een verhoogde druk ontstaan op de hoofdader (vena cava superior), die bloed vervoert van de hersenen naar het hart. Dit leidde tot een verslechterde bloedafvoer vanuit de hersenen, hetgeen op den duur fataal zou kunnen aflopen voor de patiënt. Dit meldt algemeen directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis, Manodj Hindori.

Door de lastige ligging van de vernauwing in het bloedvat was een operatieve ingreep uiterst riskant. De behandelende specialisten, dr. Gopie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en dr. Chee van het St. Vincentius Ziekenhuis, hebben toen de hulp ingeroepen van Jessurun voor een radiologische interventie ingreep. Een dergelijke ingreep is nooit eerder gedaan in Suriname. Jessurun heeft op Curaçao veel ervaring met de interventieradiologie. Bij dit onderdeel van de radiologie kan met behulp van uitvergrote digitale röntgenbeelden zeer nauwkeurig een buis, katheter of slangetje bij de patiënt worden ingebracht, waarmee bv. abcessen worden gedraineerd, vocht worden verwijderd of bloedvaten worden gedotterd.

Oproep aan verzekeraars
Jessurun heeft bij de patiënt met behulp van het ultramoderne digitale doorlichtingapparaat van het ziekenhuis een stent geplaatst in het bloedvat. Dit is een soort oprekbare pijp, die via de lies is ingebracht en is doorgeleid naar het hart, zodat de wand van de vernauwde hoofdader kon worden verstevigd en worden opgerekt. Na het plaatsen van de stent heeft de radioloog ook een ballonnetje ingebracht, waarmee het bloedvat verder kon worden opgerekt. Door deze ingreep is het bloedvat verwijd van 5 mm naar 17 mm. Hierdoor kwam de bloedstroom vanuit de hersenen naar het hart gelijk beter op gang en werd de druk op de hoofdader verlaagd.

De kosten van deze interventie ingreep zijn, na goedkeuring door de Geneeskundige Commissie van het Ministerie van Volksgezondheid, beschikbaar gesteld uit de ‘Armulov-regeling’. De patiënt hoefde hierdoor niet naar het buitenland voor verdere behandeling. Jessurun is blij dat hij de patiënt in Suriname op deze manier heeft kunnen verlossen van het vernauwde bloedvat. Hij bepleit dat de verzekeraars in Suriname de kosten van dergelijke interventies gaan vergoeden, omdat door dergelijke minimale invasieve ingrepen grote operaties kunnen worden vermeden en levens kunnen worden gered.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May