Naarendorp legt ziekeninstellingen op 2 juli plat
29 Jun 2021, 00:00
foto


Het water staat de zorgsector aan de lippen. De hoogste tijd om de zorginstellingen dicht te gooien, zegt Robby Naarendorp, voorzitter van de personeelsbonden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), het Diakonessenhuis, het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en bij de BGVS. Hij heeft het personeel van al deze zorginstellingen, op de BGVS na, gevraagd om op 2 juli thuis te blijven.

Met zijn actie wil hij afdwingen dat toezeggingen en arbeidsvoorzieningen worden nagekomen. Sinds vorig jaar trekt Naarendorp aan de bel. Bij al deze instellingen moet er een cao voor dit jaar worden gesloten. "En we zijn zes maanden verder in het jaar en we zijn geen stap vooruit gezet," zegt een gebelgde Naarendorp aan Starnieuws. Hij wijst erop dat instituten binnen de RGD, die in alle districten werkt, in de afgelopen tien jaar zijn kapot gemaakt en de dienst nu bijna 100% afhankelijk is van de overheid.

Het SVZ en Diakonessenhuis zouden als particuliere ziekenhuizen zichzelf moeten bedruipen, maar kunnen dat niet. Voor hun inkomsten zijn ze grotendeels aangewezen op de ligdagtarieven, die al jaren niet zijn aangepast. Naarendorp stelt dat het ligdagtarief rond de SRD 500 is. In dat bedrag is opgenomen, medicatie, eventuele laboratorium- en röntgenonderzoek, voeding, consult en opname. "De inkomsten van de ziekenhuizen worden steeds minder nu ook ruimte vrijgemaakt moet worden voor Covid-19-opvang," stelt de vakbondsman. "We verwachten minstens een compensatie voor deze bijdrage." Hij merkt op dat hij steeds meer het gevoel krijgt dat deze ziekenhuizen stiefmoederlijk worden behandeld door het ministerie van Volksgezondheid.

En terwijl toelagen en salarissen moeten worden aangepast, blijven de inkomsten van de ziekenhuizen ontoereikend om maandelijks de personele kosten te betalen. In april werd afgezien van actievoeren door de verwoestende derde golf van de Covid-19-pandemie. "Aan elk geduld komt een einde. We zijn niet meer in staat de mensen rustig te houden." Naarendorp zegt dat de verschillende directies van de instellingen op de hoogte zijn gebracht van de actie op 2 juli. Er zal geen dispensatie worden gegeven. Om geen samenscholing te hebben, zijn de werknemers gevraagd om thuis te blijven en de instructies van de bond af te wachten. De bondsman benadrukt dat zij niet vallen onder de CLO, dus moet er apart met hen worden onderhandeld.

Het zorgpersoneel wordt voor alle extra dingen ingezet die komen bij kijken met de Covid-19-pandemie. "Wanneer het echter komt op betaling, dan zijn er allerlei obstakels en duurt het veel te lang voordat het personeel over zijn geld kan beschikken," schetst Naarendorp een van de pijnpunten. Hij wil dat de arbeidsvoorwaarden van het zorgpersoneel worden gecorrigeerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May