Verdachten illegale houtuitvoerzaak blijven aangehouden
28 Jun 2021, 14:37
foto


De kortgedingrechter heeft vandaag de vordering afgewezen in de illegale houtuitvoerzaak. De verdediging vroeg de lijfelijke vrijlating van de tien verdachten die zijn aangehouden voor de grootschalige illegale uitvoer van hout.
 
De rechter weigert echter de gevraagde voorzieningen. Zij vindt dat het vooralsnog niet aannemelijk is geworden dat er sprake is van een onrechtmatige voorlopige hechtenis. In de motivering geeft zij aan dat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter-commissaris met inachtneming van het sterk wetsgebonden karakter van de in het strafprocesrecht bepaalde termijnen de voorlopige hechtenis respectievelijk heeft gevorderd en bevolen.

“Dat brengt met zich dat voorshands oordelend onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat het OM in strijd heeft gehandeld met het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel. Ook is onvoldoende aannemelijk dat sprake zou zijn van het uitblijven van het bewaringsbevel”, zegt de rechter.
 
Volgens advocaten Maureen Nibte, Chandra Algoe, Irvin Kanhai en Murwin Dubois zitten de verdachten onrechtmatig in detentie. Zij gaven aan dat hun cliënten niet tijdig de beschikking van de bewaring hebben ontvangen terwijl dat terstond moest geschieden. Ook heeft de rechter-commissaris de verdachten niet gehoord.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May