Wordt eindelijk cyclus politieke bemoeienis EBS doorbroken?
29 Jun 2021, 04:44
foto


Gelukkig heeft deze regering ogenschijnlijk wel geluisterd naar protesten uit de gemeenschap en de eerder aangekondigde tariefsverhogingen aangehouden. Zij heeft de EBS opgedragen om met nieuwe voorstellen te komen. Hopelijk heeft men hiermee ook geaccepteerd dat allereerst de kostprijs omlaag moet worden gebracht. Daargelaten het feit dat een regering niet door druk van derden (IMF) ordening moet trachten te brengen in de energiesector. Dat streven moet onderdeel uitmaken van het eigen beleid, om duurzame sociaal-economische ontwikkeling mogelijk te maken.

Kennelijk heeft de EBS alvast getracht om haar nieuwe voorstellen maatschappelijk draagvlak te doen vinden door een infomercial op de TV te doen verschijnen. Op zich is het natuurlijk positief dat men tracht het publiek te doen begrijpen hoe de gemiddelde kostprijs tot stand komt. In de infomercial heeft men echter feitelijk slechts het principe hiervoor gevisualiseerd. Wat enigszins misleidend kan zijn is het volgende:
- Er worden discutabele percentages genoemd, het zou beter zijn om de bijdragen aan de kostprijs concreet uit te drukken in $ct/kWh.

- Duidelijk moet zijn dat deze exercitie in eerste instantie uitsluitend betrekking heeft op het EPAR-gebied (Paramaribo, Wanica, Commewijne, Para, Saramacca en Brokopondo). De overige districten zullen pas na overleg met de overheid betrokken kunnen worden.

- Het uitgangspunt van wereldmarktprijzen voor de HFO moet worden losgelaten en de EBS moet in de gelegenheid worden gesteld haar eigen importen te doen en de meest gunstige leveringsvoorwaarden te bedingen. Zij heeft er alle belang bij, gelet op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

- Voor wat betreft de kapitaalskosten is onduidelijk of de fictieve schuld aan de overheid is geschrapt en of de overheid haar met TWK opgemaakte energierekening zal erkennen.
Onderstaand wordt nogmaals ingegaan op de 'no regret measures' die in eerste aanleg genomen kunnen worden:
1. Herziening van de zeer nadelige 'Power Purchase Agreement' (PPA) met Staatsolie. Laat de EBS slechts betalen voor wat zij netto afneemt en sta slechts een winstmarge van 10% toe. Bovendien kan de EBS hierdoor haar 'dispatch' procedure optimaliseren waardoor de gemiddelde  kostprijs verder om laag zal gaan.

2. Stel de PPA tussen de EBS en Iamgold bij naar tarieven op thermische basis, zoals bij Newmont het geval is.

3. Sluit een PPA af tussen de EBS en de overheid op basis waarvan er energie aan haar zal worden geleverd.

4. Laat de EBS zelf in haar HFO-behoefte voorzien, waardoor zij zelf kan onderhandelen over een nieuwe leveringsovereenkomst. In een dergelijke overeenkomst kunnen mechanismen worden ingebouwd die schommelingen van de olieprijs kunnen opvangen, de kwaliteit van het product garanderen en een gunstigere prijs op basis van kostprijs plus winstmarge bedingen.

5. Schrap de fictieve schuld van de overheid uit de boeken van het bedrijf en maak met TWK op wat de overheid de EBS schuldig is.

6. Draag de Afobakadam terstond over aan de EBS, waardoor de energie van deze faciliteit tegen kostprijs beschikbaar is en deze kostprijs objectief kan worden vastgesteld.

Aanvullend kunnen in de komende drie jaren vervolg maatregelen worden voorbereid. Concreet kunnen de volgende aandachtspunten in een uit te voeren studie nader uitgewerkt worden:
- Uitvoering van een studie ter verbetering en uitbreiding van het Afobaka hydro-systeem op basis van het volgende:

- Vergroting van de opslagkapaciteit van het stuwmeer en onderzoek naar de haalbaarheid voor de aanleg van een Pomp Accumulatie Centrale, waardoor er niet meer gespild behoeft te worden.

- Verbetering van de hoogte (H) en het debiet (Q) van het water, waardoor ook de geïnstalleerde capaciteit groter zal zijn.

- Toepassing van de nieuwste turbinetechnologie, waardoor de geïnstalleerde capaciteit verder kan worden vergroot.

- De bouw van een nieuwe (doorloop)centrale nabij Phedra met een geschatte capaciteit van + 30 MW. Deze faciliteit zou het gehele Brokopondo gebied van goedkope energie kunnen voorzien.
Met de bovengenoemde maatregelen kan de capaciteit van het systeem worden opgevoerd naar een geschat vermogen van + 400 MW.

- Opschorting en amendering van de huidige energiewet, welke niet aansluit op de Surinaamse energierealiteit.

- Hervatting van de vijf partijen overeenkomst tussen de IDB, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië en Suriname.

-  Afronding van het proces tot verzelfstandiging van OGANE.

- De definitieve vaststelling van de schuldenpositie van de EBS met de overheid, nadat de fictieve schuld is afgeboekt en de TWK tegoeden zijn vastgesteld.

- De voorbereiding van een eigen kafverwerkingsinstallatie en een ORC 'waste heat recovery' installatie voor de Diesel Power Plant (DDP) in Nickerie.

- Upgrading van de oude DPP 1 bij de EBS aan de Saramaccastraat.

- Actualisering van de EBS-Tarievenstudie van 2011.

Ir. Kenneth Vaseur
(Expert Energievoorziening en ex-directeur EBS)


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May