Ramadhin licht beleid rond merken vaccins toe
28 Jun 2021, 08:33
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gaat in op het beleid over diverse merken vaccins.


De komende week zal de voorraad vaccins bestaan uit de merken AstraZeneca, Sinopharm en Johnson & Johnson.  Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft voor heel wat beroering gezorgd met zijn mededeling in de Assemblee, dat het niet mogelijk zal zijn om zelf te kiezen met welk merk iemand gevaccineerd wil worden. Hij heeft zondag tijdens een live uitzending vanuit 'de Olifant', uitgelegd wat hij bedoeld.

“Natuurlijk zal er keuzemogelijkheid zijn… als je genoeg hebt,” merkt Ramadhin op. “We hebben nu maar één merk, vanaf maandag een tweede en dinsdag een derde erbij. We hebben straks dus meer mogelijkheden maar het beleid gaat uitwijzen hoe dat wordt ingezet.” Vandaag worden 100.000 doses Sinopharm verwacht. Er zijn 3000 Johnson & Johnson en nog eens 60.000 AstraZeneca onderweg.  

Ramadhin haalt een voorbeeld van het beleid aan. “Stel dat de Sinopharm in december vervalt en de AstraZeneca in september. Dan is het vrij logisch dat wij de AstraZeneca vaccins eerst zullen gebruiken. Dat zijn een van de factoren waar we rekening mee gaan houden.” Binnenkort moet er ook een partij van het Pfizer vaccin uit Frans-Guyana beschikbaar zijn. Ramadhin en president Chan Santokhi hebben aangeven dat hiermee de bewoners aan de oostgrens gevaccineerd zullen worden.

Anders dan de andere vaccins is er maar een prik van het Johnson & Johnson vaccin nodig om volledig gevaccineerd te zijn. “Omdat het maar één shot heeft, is het logistiek beter voor het binnenland of moeilijk bereikbare gebieden,” geeft Ramadhin aan. “Want als je nu een doses krijgt, moet je over 8 weken terug naar het gebied om te vaccineren. Het risico is dat de mensen niet meer komen. Het kost ook heel veel geld. Dus we besparen ermee (Johnson & Johnson) als we gaan naar die gebieden.”

Ramadhin en Santokhi roepen groepen en organisaties op om niet kwaad te spreken over bepaalde vaccins. Ramadhin benadrukt dat al de vaccins tegen het coronavirus die beschikbaar zijn in het land, goedgekeurd zijn door de WHO. “Feitelijk maakt het dus niet zoveel uit welke je neemt,” stelt hij. “Tenzij er op basis van ‘medische indicatoren’ een bepaald vaccin aanbevolen wordt. Bijvoorbeeld; het advies van de vakgroep gynaecologen is dat voor zwangere vrouwen de eerste keus Moderna is. Maar we hebben nog geen Moderna in Suriname. Het advies zegt ook dat AstraZeneca een alternatief is.”

“Dit zijn enkele van de punten die we in acht gaan nemen bij het beleid over wie voor welke vaccin in aanmerking komt,” zegt Ramadhin. Hij haalt aan dat de beschikbare vaccins niet goedgekeurd zijn om personen onder 18 jaar te vaccineren. “Wat je wel hebt, is dat Pfizer al goedgekeurd is voor 12 tot 18 jarigen. Andere merken zitten nu in de fase om goedgekeurd te worden voor lagere leeftijden. Het gaat nog even duren.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May