Dijksteel roept 'blakasma' op om zich te vaccineren
27 Jun 2021, 00:00
foto
VHP-topper Stanley Dijksteel praat als Brugman om mensen uit Flora te overtuigen om zich te laten vaccineren. Niet iedereen is te vermurwen. (Foto's: René Gompers)


Prikpunt 'de Olifant', waar het publiek via drive-thru en walk-in mag vaccineren, is heel goed bezocht. VHP-hoofdbestuurslid Stanley Dijksteel, die ook deel uitmaakt van de organisatie, wil dat meer ‘blakasma’ zich tegen het virus vaccineren. “Ik ben erg tevreden met de toeloop maar wat mij zorgen baart is dat ik de 'blakaman' van me niet zie,” merkt hij op tegenover Starnieuws. “De man frede. Mijn hart bloedt. Mi e begi unu, blakaman, un kon tek’ a spoitie! W’o dede ini a film!” pleit hij.

In De Nationale Assemblee werden ook statistieken gevraagd aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Uit observaties blijkt dat bepaalde etniciteiten zich massaal vaccineren, maar bij anderen er weinig animo is. Zo is in het binnenland de vaccinatiebereidheid heel laag. Mensen uit volksbuurten vaccineren zich niet massaal. Aangedrongen is om de voorlichting in de buurten en dorpen op te voeren. Assembleelid Melvin Bouva (NDP) pleitte voor een nationale aanpak. Zijn fractiegenoot Stephen Tsang heeft tevergeefs naar statistieken gevraagd.

Dijsteel is met een delegatie naar Flora gereden om ten minste drie personen met wie hij een afspraak had om te komen vaccineren in De Olifant, op te halen. Een persoon heeft geweigerd. Een andere heeft ook eerst geweigerd en is van gedachten veranderd. Eén heeft gewacht op de delegatie om mee te gaan. “Ik ben tevreden,” geeft Dijksteel aan. “We hebben ten minste een persoon van twee gezinnen kunnen overtuigen. Zij zijn nu dus ambassadeurs van de vaccinatiecampagne.” De twee mannen zijn met de auto naar het prikpunt gebracht, zijn er verwelkomd, en zijn na hun vaccinatie weer naar huis gebracht.

 
De heren zijn bij aankomst van de delegatie verrast met een pakket levensmiddelen. Ook voor de persoon die geweigerd heeft om zich te vaccineren is een pakket achtergelaten. “Het was niet om ze om te kopen,” benadrukt Dijksteel. “Een gezegde luidt "A mu' go a mu' kon" wat wil zeggen dat je iets geeft om het ijs te breken. Mensen luisteren dan naar je, je kunt ze van iets overtuigen. Een communicatietechniek.”

Bij een van de huisbezoeken wilde een buurman weten wat er aan de hand is. Dijksteel heeft hem proberen uit te leggen hoe belangrijk het vaccineren is.  De man was niet te overtuigen. Dijksteel is voornemens om vaker de buurten in te trekken om mensen te overtuigen wat het belang is van vaccinatie. “Misschien ligt het aan een stukje cultuur dat men wegblijft,” merkt Dijksteel op. “Men is de oso dresi’s al gewend. Ik keur oso dresi niet af. Maar daarmee alleen kom je er niet. Ik heb me hele leven ook bita gedronken maar ik heb toch Covid gehad. Ondertussen ben ik gevaccineerd. 70 jaar ben ik en ik ben er nog.”

Dj van Flora laat zich vaccineren.

Dijksteel roept de ‘blakasma’ nog eens op: “Wi blaksma un lobi a fesa. If unu wan vier a owru yari, kow meki dat in december 80 procent vaccineer. Want na unu e tyar’ a san waka in’ a fesa. Na unu en sanga banga nanga den band. We hebben de bands gemist. Un’ lob’ a sani. Laten we ons vaccineren toch!”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May