Herstelplan krijgt zegen van De Nationale Assemblee
26 Jun 2021, 03:31
foto
Het Herstelplan 2020-2022 is met algemene 32 stemmen aangenomen rond kwart voor drie in de ochtend. De NDP-fractie heeft zich onthouden van stemmen.


De toonzetting van president Chan Santokhi vrijdagavond om de handen ineen te slaan en samen te werken om de economie weer op spoor te krijgen, heeft vruchten afgeworpen. Het Herstelplan is vannacht met 32 algemene stemmen aangenomen. De BEP-fractie stemde vóór, terwijl de NDP heeft besloten niet tegen te stemmen, maar zich te onthouden. Daarvoor is in een schorsing overleg geweest met de fracties. De motie die de coalitie had ingediend ter goedkeuring van het Herstelplan is met instemming van het parlement gewijzigd.

Namens de NDP-fractie zei Ashwin Adhin dat elke regering het recht heeft op haar eigen wijze een herstelplan uit te voeren. Er zijn zaken in het plan waar de NDP het niet eens mee is. Ook de gang naar het Internationaal Monetair Fonds wordt niet ondersteund. Hoewel op diverse punten de NDP het niet eens is, is besloten om niet tegen te stemmen. Ook fractieleider Rabin Parmessar vulde aan dat de regering de ruimte krijgt een eigen plan uit te voeren. Hij zei dat in nationaal belang met elkaar samengewerkt wordt en wenst de regering het beste toe voor heil van land en volk. De NDP-fractie was ingenomen met de houding van de president, waarbij er geen verwijten zijn gemaakt, maar opgeroepen is om samen de job te klaren.

Coalitiefractieleider Asis Gajadien, die ook voorzitter was van de commissie die de openbare behandeling van de begroting en Herstelplan heeft voorbereid, dankte ook de oppositie voor haar opstelling. Veel mensen hebben hun bijdrage geleverd om in korte tijd de begroting en het Herstelplan te kunnen behandelen en goed te keuren. Hiermee wordt ook voldaan aan de vereiste van het IMF om de beide documenten goed te keuren in het parlement. 

BEP-fractieleider Ronny Asabina memoreerde de oproep van de president voor een coöperatieve opstelling. Hoewel het Herstelplan volgens hem hiaten heeft, wil de BEP de regering geen strobreed in de weg leggen om het Herstelplan uit te voeren om de economie gezond te maken. NPS-fractieleider Gregory Rusland merkte op dat het Herstelplan een voorwaarde is voor herstel van de economie. De handen moeten ineen geslagen worden. Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat met de goedkeuring een sterk signaal is gegeven.

De president voerde aan dat alle Surinamers nodig zijn. Hij zal alle politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in De Nationale Assemblee uitnodigen om deel te nemen in de monitoring en uitvoering van het Herstelplan. Deskundigen van alle partijen zijn welkom. Hij sprak zijn waardering en dank uit aan het adres van de NDP- BEP- en coalitiefractie. Er zijn lange dagen gemaakt om de deadline te halen. Er is een goede basis gegeven in het parlement aan het Herstelplan en dat is een goede start, concludeerde het staatshoofd. Hij is ingenomen met de nieuwe start die gemaakt is. De vergadering werd om 3.00 uur verdaagd. Er moeten nog diverse moties worden behandeld die ingediend zijn door de NDP- en BEP-fractie.

De president verlaat de vergaderzaal. Hij heeft de leden uitgenodigd om "een koffie te komen drinken" na aanname van de begroting en het Herstelplan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May