Begroting krijgt goedkeuring van coalitie- en BEP-fractie
26 Jun 2021, 01:56
foto
*Notitie: Na akkoord met Board IMF komt additionele financiering vanuit o.a. IFI. (Volledige financiering, geen begrotingstekort; bron: ministerie van Financiën & Planning.)


De coalitie- en de BEP-fractie hebben vannacht vóór de begroting 2021 gestemd. De NDP-fractie stemde tegen omdat volgens haar de begroting onrealistisch is en de inkomsten rooskleurig zijn voorgesteld. Hoewel volgens de gewijzigde begroting een tekort van SRD 5.255 miljoen is opgebracht, is het volgens de NDP, die verwijst naar een verklaring van de Vereniging van Economisten in Suriname, SRD 7.7 miljard. De begroting is rond half twee in de nacht aangenomen met 32 stemmen vóór en 15 tegen.

BEP-fractieleider Ronny Asabina merkte op dat het om de eerste begroting is van de regering. Hoewel de BEP-fractie niet in een hoerastemming is over de begroting, continueert ze haar 'gedoog-opstelling'. Op grond hiervan wordt er meegewerkt om de begroting goed te keuren. NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat er nog veel onduidelijkheden zijn in de begroting. Zo is de verhoging van de energietarieven niet doorberekend in de begroting.

President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben aangegeven dat er meer tijd nodig is om de nieuwe tarieven door te rekenen, maar er komt een drastische verandering, waarbij mensen zullen betalen wat ze verbruiken. De president denkt dat dinsdag consensus wordt bereikt over de nieuwe tarieven. Santokhi en Brunswijk benadrukten dat er geluisterd is naar het volk en de voorgestelde verhoging is teruggenomen. De nieuwe prijzen zullen meevallen volgens de regeringsleiding. De Assembleevergadering is nog gaande. Er moet nog gestemd worden over het Herstelplan.

De begroting is aangenomen met 32 stemmen vóór en 15 tegen. De stoel van Edward Belfort (ABOP) is leeg. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May