Motie minimumloon en opnieuw kwestie minister Somohardjo
25 Jun 2021, 10:37
foto
Assembleelid Stephen Tsang leest de motie die hij namens zijn fractie en de BEP heeft ingediend.


De NDP-fractie heeft protest aangetekend tegen vragen die gesteld waren in de eerste ronde waarop er geen antwoorden zijn gekomen. De ministers hebben de vragen meegenomen naar de tweede ronde, waarna er niet meer diepgaand ingegaan kan worden op de vraagstukken. Assembleelid Stephen Tsang heeft de vragen op schrift gesteld en gedeponeerd bij de leiding van het parlement. Hij wil zijn kostbare tijd niet gebruiken om de vragen opnieuw te stellen. Fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat het niet om nieuwe vragen ging die veel ministers niet beantwoord hebben. Diverse sprekers van de NDP hebben een motie ingediend. Tsang heeft een motie ingediend over het minimumloon.

Fractiegenoot Melvin Bouva somde op hoeveel documenten de regering nog moet sturen naar het college die van belang zijn voor de beoordeling van de begroting en het Herstelplan. Tsang heeft opnieuw aangekaart dat minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken nog ondernemingen heeft. Dit blijkt uit uittreksels van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Minimumloon
Tsang voerde aan dat het minimumloon gedateerd is van 1 maart 2019. Toen was de koers SRD 7.52 voor de US-dollar. Mensen kwamen volgens hem uit met hun salaris. Met het aantreden van deze regering zijn er ondertussen vier devaluaties geweest. De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft meegedeeld dat er op 1 december 2021 een advies komt voor minimum uurloon. "Dat is 6 maanden later. Dan is iedereen al gecrepeerd voorzitter. Wanneer ik zeg dat het sociaal vangnet helemaal niet is uitgewerkt in het Herstelplan, dan gilt men aan de overzijde. Hoe gaan de mensen deze komende 6 maanden moeten overleven?", wilde hij weten.

Tsang diende een motie in om de burgers die het nu heel erg zwaar hebben, tegemoet te komen. Ze kunnen niet nog minimaal 6 maanden wachten, terwijl de prijzen alsmaar omhoog gaan en de EBS-tarieven binnenkort ook nog omhoog gaan. De SRD 1000 bruto toelage voor ambtenaren is niet structureel en niet toereikend, meent Tsang. "Dan hebben we nog niet eens gesproken over de brandstofprijzen die omhoog gaan." De NDP en de BEP-fractie willen dat zo spoedig mogelijk de armoedegrens wordt vastgesteld en het minimumloon wordt opgetrokken. Er worden ook voorstellen gedaan voor verhogingen van lonen en uitkeringen.

Minister Somohardjo
Tsang vindt dat minister Somohardjo dinsdag tijdens zijn spreekbeurt een reeks van onwaarheden heeft verkondigd. De bewindsman heeft aangegeven dat hij geen president-commissaris is van Manhona NV. Somohardjo had aangegeven dat hij bij de notaris afstand heeft gedaan van alle functies van ondernemingen. Hij legde dit ook over. Bij Manhona is er een vergadering belegd waar hij zijn functie heeft neergelegd.

De Handelsregisterwet is duidelijk, stelde Tsang gisteren. Het maakt niet uit of de minister een document heeft van de notaris waarin staat dat hij geen president-commissaris meer is. Alle wettelijke handelingen van een bedrijf gaan uit van de inschrijving in het openbaar handelsregister. "Indien u bent ingeschreven in het handelsregister als prescom dan is dat uw wettelijke status bij dat bedrijf. Zolang u niet bent uitgeschreven, bent u nog steeds prescom volgens de Handelsregisterwet, artikel 22 lid 1 en 2. Zolang de minister zich niet heeft uitgeschreven kan hij zich voordoen als prescom van het bedrijf," betoogde de volksvertegenwoordiger.

Tsang legde uit dat hetzelfde geldt bij een scheiding. "Als u bent gescheiden en u schrijft de scheiding niet in bij het burgerregister, dan bent u niet gescheiden. Er zijn wetten en regels die moeten worden nageleefd. Het meest kwalijke is nog, dat ik informatie heb gekregen, dat de minister ook nog directeur is van Evita Holding NV. We hebben de minister er niet over gehoord. Heeft hij nog meer nevenfuncties? Misschien heeft hij ook een notaris verklaring voor die bedrijven, maar het is van nul en generlei waarde want hij is als directeur ingeschreven bij het handelsregister en hij kan zich voordoen als directeur van het bedrijf. Het is in strijd met de Anti-corruptiewet."

Minister Somohardjo om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij als ondernemer in heel wat bedrijven zitting had. "Het kan dat een slapende onderneming niet is uitgeschreven, maar ik heb geen rechtshandelingen gepleegd. Bij Evita Holding sta ik nog als Nederlander ingeschreven, terwijl ik dat al jaren niet meer ben," stelt de bewindsman. "Ik heb mezelf teruggetrokken van al mijn commerciële functies, middels een notariële verklaring twee weken na het aanvaarden van mijn ambt, niet omdat het wettelijk verplicht is, maar omdat ik alle schijn van belangenverstrengeling wil tegengaan," zegt de bewindsman. Hij zal hierop weer kort ingaan in De Nationale Assemblee. "Ik hoop niet dat de oppositie boos wegloopt op het moment van mijn beantwoording zoals ze dat al vaker heeft gedaan".

U kunt de motie en de vragenlijst hier downloaden.
pdf-icon.gif Motie_armoedegrens_en_minimumloon_optrekken.pdf     pdf-icon.gif Vragenlijst.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May