DC Miranda krijgt machtiging over boedel Onoribo
25 Jul 2011, 08:00
foto
Districtscommissaris Jerry Miranda van Para.


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda is door vier van de vijf besturen van plantage Onoribo in het district Para gemachtigd namens hen te onderhandelen met de Suralco. De onderhandelingen gaan over onder andere de toekenning van compensatiegelden en middelen door de Suralco aan de boedel-erfgenamen van de plantage en andere voorzieningen.

De Suralco is voornemens binnenkort weer te gaan mijnen in de eerder gesloten mijnen in Lelydorp 1 en 2. In de afgelopen maanden hebben de plantage-besturen en andere belanghebbenden al enkele vergaderingen gehouden met de bauxietmaatschappij. Miranda heeft toen de plantage-besturen gevraagd hem te machtigen. Aan Starnieuws zegt de dc dat het allemaal in het belang is van de boedelerfgenamen en het district. De volgende week wordt deze zaak verheven tot een presidentiële prioriteit en wordt het geheel overgenomen door het kabinet van president Bouterse.

Protest
Het plantage-bestuur Siri dat geen machtiging heeft getekend, protesteert tegen deze gang van zaken. Volgens het bestuur wordt hier gespeeld met de belangen van de erfgenamen van Onoribo. Bestuurslid Justis Keizerweerd van Siri zegt aan Starnieuws dat er veel meer speelt dan dat er onderhandeld gaat worden namens de plantage-besturen. Keizerweerd zegt dat al vanaf het begin van de plannen van Suralco de plantage-besturen besloten hadden een conferentie te organiseren.

Op die conferentie zou veel bloot worden gelegd over de plannen, de gelden en andere middelen. Het meest belangrijke is dat openheid van zaken gegeven zou worden over de 52 procent aandelen van Suralco in de plantage, hoe en door wie in de loop der jaren delen van de plantage zijn verhandeld en waar de gelden naar toe zijn gegaan. Keizerweerd zegt dat het boedelprobleem wordt verergerd door het feit dat plantage-besturen en erfgenamen zich ook schuldig hebben gemaakt aan ongeoorloofde handelingen.

Met de machtiging aan Miranda zijn volgens Keizerweerd de plantage-besturen buitenspel gezet. Miranda heeft twee weken voordat de conferentie gehouden zou worden en alles daarvoor al door de besturen en Suralco was georganiseerd, de plantage-besturen bij zich geroepen. Volgens Keizerweerd heeft de dc hen gesommeerd hem te machtigen. “Nu zijn de besturen elke zeggenschap kwijt over hun boedel, als het gaat om het onderhoud met de Suralco”, zegt hij.

Valse voorwendsels
Volgens het bestuurslid van Siri gaat het om veel meer en heeft Miranda onder valse voorwendsel de zaak naar zich toegetrokken. Bij het vertrek van BHP Billiton zou ook een onbekend bedrag zijn achtergelaten voor de plantage. Dit geld zou in beheer moeten zijn van de Suralco. Dit wordt echter ontkend door de multinational. “Er is helemaal niets aan de hand. Het is beter voor eenieder als vanuit de overheid de zaak wordt geregeld. De Suralco praat voortaan niet met de mensen maar met de overheid”, zegt de districtscommissaris.

Plantage Onoribo kent volgens Keizerweerd vier besturen. Het gaat om een plantage-bestuur en een stichting die het beheer heeft over de tegoeden van de plantage. Deze twee zijn volgens hem in elkaar verweven. Daarnaast zijn er de stichtingen Onoribo Siri en nog een stichtingsbestuur van de plantage. Dat er zoveel besturen zijn voor Onoribo komt volgens Keizerweerd door de vele en jarenlange onderlinge geschillen en ook persoonlijke belangen van personen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May