Les uit situatie Eriksen, nader bekeken
22 Jun 2021, 13:41
foto


 Op 17 juni j.l. schreef mevrouw Mireille Hoepel een stuk naar aanleiding van wat de voetballer Eriksen is overkomen in de EK wedstrijd Denemarken-Finland. In het stuk is een aantal dingen genoemd. Alerte teamgenoten snelden naar hem toe en zorgden ervoor dat zijn tong niet terug kon vallen en hielden hem voor zover mogelijk in een zijligging.

Later in het stuk las ik dat de aanvoerder de tegenwoordigheid van geest toonde door te voorkomen dat Eriksens tong zou terugvallen, waardoor zijn luchtweg geblokkeerd zou worden en hielp hem gedeeltelijk op zijn zij. Ze schreef verder dat dit voorval een leermoment moet zijn voor zowel spelers en staf van voetbalverenigingen hier ten lande met name de nationale  selectie en de bond. Veder dat de beroepsvoetballers in onze nationale selectie vaak ongelovige snelheden ontwikkelen en hierdoor serieus werk van gemaakt moet worden om niet onaangenaam verrast te worden.

Wat betreft de zijligging en het terugvallen de tong. Mijn mening (hoewel ik geen columnist ben) is dat de schrijfster van het stuk de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt. Laten wij het volgende beperken tot het speelveld. Als een speler te gronde gaat, is het eerste wat je moeten weten of de speler bij bewustzijn is of niet (aanroepen en even aan de schouders schudden) en wel of niet ademhaalt (je wang tegen de neus van het slachtoffer houden). Als de speler niet ademhaalt, moet direct met reanimatie (hartmassage) gestart worden. Daarom is het belangrijk dat een ervaren medische staf met equipment, met name de automatische externe defibrillator (AED) onmiddellijk wordt gealarmeerd, wat gebeurd is bij het voorval Eriksen. Bovendien, niemand heeft Eriksen op gedeeltelijke zijligging gelegd. De beelden laten zien dat Eriksen reeds gedeeltelijk op zijn rechterzij terechtkwam en ook zo lag, beide armen lagen rechts en ook zijn gelaat.

Hoewel het hier niet ter zake doende is, wil ik erop wijzen dat de schrijfster een ander belangrijk aspect van de (stabiele) zijligging (bij normale ademhaling) niet heeft genoemd, namelijk dat bijvoorbeeld eventueel bloed, of braaksel  niet in de luchtweg komt en deze blokkeert.

Dat het een leermoment moet zijn als een soort wake up call ben ik het wel helemaal mee eens. Maar ik kan mij niet voorstellen dat de SVB niet op de hoogte is van de richtlijnen van de FIFA naar aanleiding van een soort geval als bij Eriksen namelijk bij de Kameroense international Marc-Vivien Foe, die het helaas niet heeft overleefd. Het was in 2003 en vanaf dat jaar heeft de FIFA het protocol bijgewerkt mn de aanwezigheid van de defibrillator. De voorzitter van de SVB is op de hoogte van de richtlijnen, ('uiteraard'), en wordt ook naar gehandeld. Of dat ook zo is bij de clubs in de 1ste divisie is de moeite waard om een belronde te doen.

Wat die ongelofelijke snelheden te maken heeft met hetgeen gebeurd is, snap ik ook even niet. Eriksen liep naar de ingooibal en was niet op snelheid. Levensgevaarlijke hartritmestoornissen op jonge leeftijd (Eriksen is 29 jaar oud) hebben een erfelijke oorzaak en treden vaak in rust op (vaak geen structurele hartafwijking. Van bepaalde ritmestoornissen weten we dat die met name bij inspanning optreedt (vaak wel structurele afwijking aan het hart).
Eriksen is gered door de alertheid van de speler van de tegenstander die direct om hulp riep, de snelle reanimatie en de aanwezigheid van de levensreddende AED! en niet van een of andere zijligging.

Dr. W. Jap Tjoen San, M.D.Ph.D., cardioloog
Advertenties