Sharman: 'In corona-pandemie, belang van yoga onderkennen'
21 Jun 2021, 14:40
foto
Dew Sharman was de gastspreker tijdens de 7e Internationale Dag van Yoga.


Vicevoorzitter Dew Sharman van De Nationale Assemblee zegt dat wij "vooral in deze Covid-pandemie het belang van yoga moeten onderkennen in de preventieve sfeer". Yoga-beoefenen "geeft ons immuunsysteem een boost". Sharman was vanochtend gastspreker tijdens de zevende editie van de Internationale Dag van Yoga (IDY) in het Swami Vivekandanda Cultureel Centrum van de Indiase Ambassade in Paramaribo. "Het is niet de oplossing, maar het zal in ieder geval meehelpen om ons zelf gezond te houden."

Het thema van de IDY-2021 is: 'Yoga voor Welzijn'. De Indiase premier Narendra Modi moedigt de wereld aan om yoga te beoefenen. "Nu de hele wereld vecht tegen de Covid-19 pandemie, is yoga een sprankje hoop geworden", zei Modi in zijn virtuele boodschap. "Als er bedreigingen zijn voor de mensheid, geeft yoga ons vaak een manier van holistische gezondheid. Yoga geeft ons ook een gelukkiger manier van leven."

Modi verwees naar de medische gemeenschap die de nadruk legt op het genezingsproces door yoga naast medische behandeling. "Artsen hebben yoga gebruikt als harnas om patiënten te behandelen. Er zijn foto's van ziekenhuizen, met artsen, verpleegsters die yoga onderwijzen en ademhalingsoefeningen uitvoeren zoals Anulom Vilom Prāṇāyāma. Internationale experts hebben gezegd dat deze oefeningen het ademhalingssysteem versterken", zei de premier. “Ik bid dat elk land, elke regio en alle mensen gezond blijven. Laten we allemaal samenkomen om elkaars kracht te zijn.”

Ook Sharman, die ook arts is, benadrukte dat de Prāṇāyāma (ademhalingsoefeningen), energie-dimensies zijn in het lichaam. "Die zorg draagt voor een balans op verschillende niveaus in het lichaam, zoals het bloedvatenstelsel." Met deze yoga-oefeningen kun je het lichaam een energie-boost geven en weer in balans brengen. "Onder deze omstandigheden waarin wij nu leven waarbij wij te maken hebben met een ziekte die primair de longen aantast, is het erg belangrijk om het aspect van Prāṇāyāma mee te nemen."

De corona-pandemie brengt wereldwijd "ernstige gezondheids-, sociale, economische, fiscale en humanitaire uitdagingen" met zich mee, die qua omvang en schaal ongekend zijn, merkte India ambassadeur Mahender Singh Kanyal op. "Een van de grootste uitdagingen waarmee de medische wereld vandaag wordt geconfronteerd, is de geestelijke gezondheid. De stress van het moderne leven heeft een grote tol geëist van de vrede en het innerlijke geluk van de mens."

Yoga een onschatbare oude Indiase kennis, is een holistisch systeem waarin lichaam en geest samenwerken, het overtreft grenzen, religiën, en regio’s, gaf Kanyal aan. "In een wereld waar strijd en conflicten toenemen, is yoga van uitzonderlijke waarde gebleken. Het heeft troost geboden aan gevangenen in gevangenissen."

De diplomaat ziet graag dat yoga een essentieel onderdeel wordt van onze dagelijkse routine. Dit om de hedendaagse gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal, te bestrijden. Ook om het hedendaagse leven beter, gezonder en gelukkiger te maken, benadrukte hij.

De ambassade probeert sinds 2015 yoga op de Surinaamse scholen te krijgen, echter zonder succes. In 2018, deed het Indiase staatshoofd Ramnath Kovind samen met toenmalige president Desi Bouterse het yoga protocol in de KFF-hal. Het was de eerste keer in de geschiedenis - sinds het uitroepen van de Internationale Yoga Dag – dat een Indiase staatshoofd op deze dag buiten India was is en yoga beoefende.

De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen tot de Internationale Yoga Dag. Dit is de dag van de zonnewende, de langste dag in het jaar, waarbij het zonlicht langer over de aarde valt. De beoefening van yoga zorgt voor rust, harmonie en balans voor geest en lichaam.

In Suriname noemt de regering yogascholen in één adem met dansscholen, die vallen onder commerciële activiteiten. En volgens de laatste Covid-19 maatregelen mogen yogascholen conform maatregel 5 'beperking commerciële activiteiten' niet open. In het Indiaas cultureel centrum werd de 7e IDY herdacht met een live-streaming van het yoga-protocol, voorgedaan door yoga-docenten van Art of Living Suriname.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May