Brazilië: Meer dan een half miljoen Covid-19-doden
20 Jun 2021, 18:50
foto
Graven van mensen die zijn overleden aan Covid-19 op de begraafplaats Parque Taruma in Manaus, Brazilië. (Foto: Reuters)


Covid-19 heeft in Brazilië al meer dan een half miljoen doden geëist. Experts waarschuwen dat de op één na dodelijkste uitbraak ter wereld kan verergeren door vertraagde vaccinaties en de weigering van de regering om maatregelen voor sociale afstand te steunen.

Slechts 11% van de Brazilianen is volledig gevaccineerd en epidemiologen waarschuwen dat, nu de winter op het zuidelijk halfrond aankomt en nieuwe varianten van het coronavirus circuleren, het aantal sterfgevallen zal blijven stijgen, zelfs als de vaccinaties op gang komen.

Brazilië heeft 500.800 doden geregistreerd van 17.883.750 bevestigde Covid-19-gevallen, volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid op zaterdag, het slechtste officiële dodental buiten de Verenigde Staten. In Brazilië vielen de afgelopen week gemiddeld 2.000 doden per dag.

Covid-19 blijft landen in de regio verwoesten, waarbij de Pan American Health Organization (PAHO) vorige week 1,1 miljoen nieuwe gevallen van Covid-19 en 31.000 sterfgevallen in Amerika meldde. PAHO constateerde stijgingen in zes Mexicaanse deelstaten, Belize, Guatemala, Panama en sommige plaatsen in het Caribisch gebied.

PAHO waarschuwde dat de Covid-19-situatie in Colombia op het slechtste punt tot nu toe is, met overvolle bedden op de intensive care in grote steden.

Experts zien de tol in Brazilië, nu al de hoogste in Latijns-Amerika, nog veel hoger oplopen. "Ik denk dat we 700.000 of 800.000 doden zullen bereiken voordat we de effecten van vaccinatie te zien krijgen", zegt Gonzalo Vecina, voormalig hoofd van de Braziliaanse gezondheidsregulator Anvisa, en voorspelt een versnelling in het aantal dodelijke slachtoffers op korte termijn. "We verwachten dat de komst van deze nieuwe varianten en de Indiase variant ons in een versnelling zal sturen."

Vecina bekritiseerde de manier waarop president Jair Bolsonaro met de pandemie omging, waaronder het gebrek aan een gecoördineerde nationale reactie en zijn scepsis ten aanzien van vaccins, lockdowns en het dragen van maskers, die hij heeft willen verminderen. Duizenden Brazilianen protesteerden zaterdag in landelijke demonstraties tegen de behandeling van de pandemie door Bolsonaro. Ze gaven de regering de schuld van het hoge dodental en riepen op tot de afzetting van de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May