Kapiteins West-Suriname protesteren tegen verkiezing Armaketo
20 Jul 2011, 12:05
foto
De verkiezing zaterdag in West-Suriname. Deze vond plaats in het dorp Section.


De kapiteins Carlo Lewis van Apoera, Ricardo Macintosh van Washabo en Nado Aroepa van Section, zijn in Paramaribo om officieel hun beklag te doen over de op 16 juli gehouden verkiezing in hun dorpen. Op die dag is Jeffrey Armaketo, tegen hun wil in, gekozen als hoofdkapitein voor alle drie dorpen. De kapiteins hebben protestbrieven geschreven aan president Desi Bouterse, minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling en De Nationale Assemblee.

Vandaag is er een eerste gesprek met de minister Diko. De kapiteins willen morgen via een persconferentie ook de gemeenschap kennis laten nemen van wat zich de afgelopen maanden heeft afgespeeld in de drie inheemse dorpen. Zij eisen dat er geen verkiezing wordt gehouden, maar een referendum, omdat de dorpen al hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan één hoofdkapitein.

Tegenkandidaat protesteert mede
Intussen wacht Franklin Jong, de tegenkandidaat van Armaketo, af wat er gaat gebeuren. Ook hij protesteert tegen de manier waarop de verkiezing heeft plaatsgevonden. Jong en ook Lewis zeggen officieel nog steeds niet te weten onder wiens leiding de verkiezing heeft plaatsgevonden. “Het was eigenlijk geen verkiezing maar Armaketo heeft, ondanks protest van het huidige gezag en de bewoners van de dorpen, gewoon de zaak overgenomen. Het merkwaardige is dat hij vanuit de overheid alle steun lijkt te hebben gekregen”, zegt Lewis aan Starnieuws. De kapitein zegt dat de organisatie van de verkiezingen geheel in handen lag van een actiegroep die ook de campagne heeft gevoerd voor Armaketo. “Ik weet niet wat te denken maar in het team zaten ook twee militairen”, zegt Lewis.

Jong zegt dat de gemeenschap van de drie inheemse dorpen rond de 2000 mensen telt. Daarvan is tussen de 700 en 800 stemgerechtigd. “Maar er hebben slechts ongeveer 175 mensen gestemd. Een groot deel daarvan is niet eens woonachtig in de drie dorpen, maar komt van Kwamalasemuto en behoort tot de Trio stam. Wij zijn Arowakken. Zelfs de kapitein en de basja van Kwamalasemuto hebben aan de stemming deelgenomen. Het merendeel van de bewoners van de drie dorpen heeft uit onvrede met de gang van zaken niet deelgenomen aan de verkiezingen”, legt Jong uit. Er is een protestdemonstratie tegen de verkiezingen gehouden.

Gespannen situatie
Maanden voor de stemming was de situatie in de drie dorpen al gespannen. Volgens de drie kapiteins hebben zij keer op keer vergaderd met hun mensen over de situatie. De gemeenschappen waren het niet eens dat hun kapiteins werden vervangen door één hoofdkapitein. President Bouterse bracht in juni een bezoek aan Apoera, maar heeft de situatie niet direct aangepakt. Hij vroeg om een commissie die alle problemen met hem moest bespreken.

Die commissie werd echter alleen gevormd door personen uit de groep van Armaketo. De drie kapiteins werden niet geteld. Ook hun vertegenwoordigers voor de commissie werden niet geaccepteerd. Minister Diko zei eerder aan Starnieuws dat de overheid geen inbreng heeft in wat er gebeurt in de dorpen. “Dat moeten zij zelf oplossen, zo gaat dat bij het traditioneel gezag”, zei de minister. Lewis hoopt dat president Bouterse de kapiteins ontvangt voor een gesprek.




Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March