Staatsolie ontvouwt grootse plannen met Nickerie als spil
02 Jun 2021, 00:01
foto
Staatsolie houdt een driedaagse 'Suriname Energie, Oil en Gas Summit'. De virtuele internationale conferentie is geopend door president Chan Santokhi.


Staatsolie NV heeft grootse plannen waarbij Nickerie de plek kan worden van waaruit aardgas, gewonnen op zee, verwerkt en gedistribueerd kan worden. Er kan in het district ook een nieuwe import- en exporthaven verrijzen. Dit zijn een van de projecten van Staatsolie NV waarvoor er investeerders gezocht worden. Het oliebedrijf is bezig met een driedaagse ‘Suriname Energie, Oil en Gas Summit’ waarin de potentie van de nieuwe aardolie- en gasindustrieën wordt  gepromoot en investeerders worden aangetrokken om deze ‘billion dollar’ sectoren te ontwikkelen.

De (virtuele) internationale conferentie dat als ondertitel heeft Open For Business is dinsdag door president Chan Santokhi geopend. Hij heeft benadrukt dat de regering serieus is over het ontwikkelen van de olie- en gasindustrie en dat zij op elke mogelijke manier gaat ondersteunen om de sectoren gestalte te geven. Dit kan variëren van het voorzien in faciliteiten tot wetgeving. Santokhi heeft ook benadrukt dat de potentiële investeerders ook hun kennis en kunde moeten delen met Suriname. Een deel van de inkomsten is bestemd voor de Spaar- en Stabilisatiefonds waaruit generaties lang geput moet worden.

Staatsolie is al enige tijd op zoek naar investeerders om te helpen de enorme olievelden diep in de zee en langs de kust te ontwikkelen. Het bedrijf is voornemens om als gelijkwaardige partner op te treden zodat het land niet slechts een leverancier van grondstoffen is. Ook is er nog ruimte voor zaken doen met olie in de grond aan land. Er is voor de conferentie al enige succes geboekt: er zijn al 10 investeerders aangetrokken voor 3 van de 8 olieblokken op zee.  Op de conferentie wordt aangegeven waar er nog meer op geboden kan worden. Ook is er data van gebieden die al zijn onderzocht beschikbaar. De informatie is uiteraard niet gratis.


Investeerders hoeven niet per se in het winnen van olie te investeren. Er is heel veel ruimte om (samen met Surinaamse bedrijven) om havenfaciliteiten op te zetten die voor de industrie op zee nodig zullen zijn (shore base) en het creëren van ‘local content’: materiaal en andere benodigdheden die lokaal worden geproduceerd voor de olie industrie. Hieronder vallen ook op de industrie gerichte gespecialiseerde  diensten op verschillende gebieden: juridisch, medisch, bancair.

Partners kunnen ook geld stoppen in het ontwikkelen van een gasindustrie. CEO van Staatsolie  Annand Jagesar, geeft aan dat Staatsolie in de toekomst ook de enorme gasvelden wil ontwikkelen. “We willen het gas in het westen aanvoeren,” deelt hij mee. “Zoals u weet hebben we daar enorme bauxietvoorkomens.  Er kan een industriepark in Nickerie worden opgezet met een aluminiumcomplex en smelter, een nieuwe shore base en import- en exporthavens. We kunnen hydrogen (waterstof) uit de gas produceren. Er kan daar ook mest en methanol worden geproduceerd. Dit zijn enkele plannen om de vraag en aanbod van gas te ontwikkelen.” De summit duurt tot 3 juni.  

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May