Toelichting taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden CASAS
23 May 2021, 07:54
foto


(Ingezonden)

De afgelopen dagen zijn er in de media enkele artikelen verschenen afkomstig van zowel BP CASAS als de SATCA, die de nodige correctie c.q verduidelijking behoeven. Ingevolge de Wet Veiligheid en Beveiliging Burgerluchtvaart (S.B. 2002 no.24) heeft CASAS als primaire taak het houden van toezicht en inspectie op de naleving van de bepalingen van de Burgerluchtvaartwetgeving.

In de Surinaamse burgerluchtvaartwetgeving zijn er een 12.000 tal internationale standaarden en aanbevolen werkwijzen (SARPs) m.b.t. de vliegveiligheid en beveiliging verwerkt welke uitgevaardigd zijn door de internationale burgerluchtvaart organisatie (ICAO) waar Suriname lid van is. Deze overwegend technische burgerluchtvaartwetgeving heeft ten doel de vliegveiligheid en beveiliging te waarborgen en dient dus strikt nageleefd te worden door de diverse dienstverleners binnen onze luchtvaartsector.

Deze dienstverleners welke onderworpen zijn aan het continu toezicht van CASAS, zijn o.a. de Luchtvaartdienst, luchtvaartmaatschappijen, vliegscholen, vliegtuigonderhoudsbedrijven, vliegvelden, de Meteorologische Dienst, luchtvaartbeveiligingsbedrijven enz. maar ook luchtvaartpersoneel zoals piloten, grondwerktuigkundigen, luchtverkeersleiders, dispatchers, luchtvaartbeveiligingspersoneel etc.

Het toezicht van CASAS omvat een scala van activiteiten waaronder certificering, brevetering, keuring, inspecties, audits en handhaving. Deze taken worden allemaal uitgevoerd in het kader van waarborging van de vliegveiligheid en beveiliging binnen Suriname maar ook daarbuiten indien Surinaamse luchtvaartuigen buiten onze grenzen opereren.

De luchtverkeersleiding en de luchtverkeersleiders, vliegmaatschappijen, piloten, vliegtuigmonteurs etc. zijn zoals eerder vermeld in dit artikel, allemaal dienstverleners waarop CASAS vliegveiligheids- en beveiligingstoezicht op houdt. Het behoeft geen nader betoog dat dit een enorme verantwoordelijkheid en dagelijkse inspanning met zich meebrengt.

Wij nodigen u uit onze website te raadplegen voor nog meer gedetailleerde informatie over de luchtvaartwet en -regelgeving die betrekking hebben op de veiligheid en beveiliging van de burgerluchtvaart in ons land.

B. de Souza
Wnd. Directeur

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May