VHP-centrum Nickerie wordt Covid-19-opvangcentrum
23 May 2021, 00:00
foto
VHP-partijgebouw in Nickerie zal gebruikt worden voor opvang van Covid-patiënten.


Het VHP-centrum Nickerie wordt gereedgemaakt om te dienen als opvangcentrum voor Covid-19- patiënten. Dit bevestigen de directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC) Shaista Abdul en districtscommissaris (dc) van Nickerie, Senrita Gobardhan tegenover Starnieuws. De opvanglocaties zijn nu uitgeput om de nodige zorg te kunnen bieden. Daarom wordt dit centrum in orde gemaakt. Het MMC heeft 19 patiënten opgevangen, het Staatslogeergebouw ook 14, terwijl 18 patiënten opgevangen zijn in Apoera.

Abdul zegt dat ze op zoek waren naar locaties om Covid-19-positieven op te vangen. Volgens haar waren NTC en andere plekken ongeschikt voor de opvang van deze patiënten. Plan B was om uit te wijken naar Wageningen, naar het Petronella Ziekenhuis. De leiding van de VHP bood het centrum aan en er is dankbaar gebruik van gemaakt, deelt de MMC-directeur mee. Abdul benadrukt dat er niet voor betaald hoeft te worden en geeft aan dat voor het Staatslogeergebouw maandelijks SRD 60.000 neergeteld wordt. Dit bedrag kan de directeur wel declareren bij het ministerie van Volksgezondheid. Volgens Abdul moeten mensen aan hun gezondheid denken en zich niet concentreren op het partijcentrum.  

Dc Gobardhan geeft ook aan dat het kosteloos is en dat het in feite om een multifunctioneel gebouw gaat. Met de Covid-19-pandemie wordt aan alle mogelijkheden gedacht om patiënten op te vangen en de nodige voorbereidingen worden getroffen. Op de vraag van Starnieuws of er rekening is gehouden met niet-VHP’ers die zich niet comfortabel zullen voelen in een VHP-centrum, zegt de dc dat ziekte partijpolitiek overstijgt en dat deze handeling niets met politiek te maken heeft. Het gaat om de nodige zorg die patiënten moeten krijgen en die zorg zal er zijn, ongeacht wie daar zal liggen.

Assembleelid Ebu Jones (NDP) kan zich niet voorstellen dat er per se voor dit centrum is gekozen. “Nickerie heeft zoveel andere plekken die zich veel beter voor lenen. Daarnaast kon gebruikgemaakt worden van het Petronella Ziekenhuis of de Parochiezaal die vlakbij het Staatslogeergebouw ligt. Logistiek gezien was dit handiger", meent Jones. Volgens het Assembleelid ligt het VHP-centrum aan een zeer drukke hoofdweg. Naast het gebouw heb je gezinnen die wonen. Daarnaast moeten er diverse aanpassingen gepleegd worden, omdat het om een open ruimte gaat. Bovendien is het centrum niet omrasterd.

Jones benadrukt dat het ethisch onverantwoord is. “Zou iets moois zijn als Ocer of Grun Dyari ineens patiënten zouden opvangen. Zelfs het centrum van Pertjajah Luhur in Nickerie dat nu geen politiek centrum is, zou beter zijn geweest. Het is jammer dat mensen die niet-VHP zijn niet in alle rust daar zullen liggen. Dat vertrouwen zal er niet zijn, bovendien zal het psychisch negatief werken op ze. Er zou voor een neutrale plek gekozen moeten worden”, stelt Jones. De volksvertegenwoordiger merkt op dat er weer in een partijcentrum geïnvesteerd wordt en mogelijk de Covid-19-gelden uit het fonds hiervoor gebruikt worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May