Ramdin: Voordracht Leo Brunswijk bij SHMK is van februari
22 May 2021, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft op de reguliere persconferentie van het Kabinet van de President geantwoord op vragen dat Leo Brunswijk sinds februari is benoemd als voorzitter van het stichtingsbestuur bij Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname (SHMS). Het is geen recente benoeming, ondanks alle kritiek die geuit is op de vele functies van Brunswijk.

Brunswijk heeft als voorzitter van het stichtingsbestuur in feite de leiding van het SHMK. Naast het stichtingsbestuur is er ook een raad van toezicht onder leiding van Clifton Lienga. Hij is ook lid van de Raad van Commissarissen van de Energie Bedrijven Suriname.

Op de vele kritieken die er zijn rond het benoemingsbeleid van de regering, waarbij Brunswijk diverse functies bekleed, zegt Ramdin dat er afspraken zijn tussen president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk over de invulling van de posten door de VHP en ABOP. Leo Brunswijk is voorgedragen door de ABOP en deze voordracht is goedgekeurd door de Raad van Ministers op 17 februari. 

Naast kritiek van coalitiefractieleider Asis Gajadien heeft ook NPS-voorzitter Gregory Rusland zijn misnoegen kenbaar gemaakt over de vele functies die Leo Brunswijk bekleedt. Brunswijk is president-commissaris bij EBS tevens is hij lid van de directie, hij is president-commissaris van Staatsolie, lid van de Raad van Commissarissen van SLM en Havenbeheer. Ramdin zegt dat deze kwestie niet is besproken in de regering. De brief van Rusland is gericht aan de coalitie. Elke maandag hebben Santokhi en Brunswijk een coalitietop. De bewindsman verwacht wel dat de commentaren op de vele functies van Brunswijk tussen de twee toppers zullen worden besproken.

De beschikking voor de benoeming van de raad van toezicht en het bestuur is op 26 februari getekend door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. De benoeming is ingegaan op 1 maart en geldt voor 3 jaren. In het bestuur van SHMS zitten verder: Henri Gaugau (penningmeester), Roy Ramelan (secretaris) en de leden Kevin Alatoe en Rabindrenath Birdja. Brunswijk krijgt een remuneratie van SRD 1.250 en de leden SRD 950 per maand.

Leo Brunswijk was reeds voorzitter van de Stichting Toezicht Keuring Motorrijtuigen. De toenmalige minister van Justitie & Politie, Jennifer van Dijk-Silos had in oktober 2015 besloten dat Brunswijk niet meer bevoegd is handelingen te plegen. Er werd toen een interim bestuur geïnstalleerd dat belast werd met het toezicht op keuring van motorrijtuigen. Er is toen de nieuwe stichting SHMS opgericht. Nu is Brunswijk terug in positie. Vernomen wordt dat hij van plan is om de oude structuur van de opgedoekte stichting weer nieuw leven in te blazen. Brunswijk uitte felle kritiek op het besluit van de toenmalige bewindsvrouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May