Bouva bespreekt beknotting parlementair werk met IPU
22 May 2021, 00:57
foto
Duarte Pacheco, president van de IPU tijdens de 7e hoofdbestuursvergadering van deze wereldorganisatie van parlementen.


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) tevens hoofdbestuurslid Inter Parlementaire Unie (IPU) heeft de beknotting van het parlementaire werk aan de orde gesteld tijdens de 7e vergadering van het hoofdbestuur. De NDP en de BEP hebben ook geklaagd bij de Assembleevoorzitter dat zij beperkt worden in hun werk, doordat ze te weinig tijd krijgen om hun standpunten kenbaar te maken.

De structurele en systematische beperking van spreektijden en daarmee het recht van de volksvertegenwoordiging om adequaat verantwoording te eisen van de regering, is deze week diepgaand besproken op de virtuele bijeenkomst van het bestuur van de IPU op 19 en 20 mei. Ook de doodsbedreigingen en intimidatie van leden van het hoogste college van staat en de onrechtmatige gevangenneming van gewezen vice president van Suriname tevens lid van De Nationale Assemblée, Ashwin Adhin zijn aan de orde geweest, deelt Bouva mee.

Naast deze zaken is ook bijzondere aandacht van de organisatie gevraagd om middels dialoog zich te blijven inzetten voor de bewaking van de democratie en de rechten van parlementariërs. Ook ernstige misstanden van de parlementen in Yemen, Palestina, Venezuela, Haïti en enkele andere lidstaten zijn besproken. "Ik heb kennis genomen van de vele misstanden van parlementen in de wereld. Ik ben net als u erg verontrust. We moeten daarom gerichte actie ondernemen. Democratie en democratische rechten van parlementariërs is echter ook in uw lidstaat Suriname ernstig onder druk, waarbij leden in het bijzonder van de parlementaire oppositie, door de leiding een ernstige beknotting dan wel beperking van hun recht op spreken wordt opgelegd’’, onderschreef Bouva de ernst van de zaak.

Het Assembleelid voerde aan dat de beknotting systematisch en structureel plaatsvindt, waarbij zelfs het ordereglement meermaals bewust of onbewust wordt genegeerd. Zo ook vele brieven en protesten van de oppositie en delen van de samenleving. Spreektijden zijn onvoorspelbaar en worden naar willekeur opgelegd door de nieuwe leiding van het parlement, die veelal gebaseerd zijn op politieke rancune en een poging om de regering te beschermen voor haar plicht om verantwoording af te leggen in het parlement. Volgens Bouva werkt deze situatie stremmend voor de parlementaire rechten en plichten.

IPU’s Secretaris-Generaal Martin Chinchong gaf in reactie aan dat een soortgelijke situatie zich enige tijd geleden voordeed in buurland Guyana, waarbij de toenmalige oppositie eveneens aandacht vroeg voor de beperking van haar rechten. Na interventie van de IPU met de leiding van het Guyanese parlement en de oppositieleider, zijn deze verschillen en tekortkomingen succesvol rechtgetrokken. De secretaris-generaal deed een beroep op Duarte Pacheco, president van de IPU, om deze serieuze kwestie van haar lidstaat Suriname, nader te onderzoeken en in dialoog te treden met de parlementsvoorzitter en de oppositie, ten einde verbetering te brengen in de uitvoering van de werkzaamheden van haar leden. De secretaris-generaal pleitte er eveneens voor dat indien er geen verandering komt, deze kwestie onder de aandacht te brengen van de eerst volgende Governing Council van de organisatie.

‘Ik zal in conclaaf treden met de voorzitter van het parlement in Suriname en het belang van de democratie bespreekbaar maken, waarbij de relatie tussen regering en oppositie te allen tijden bevorderd moet worden. We rekenen op een positief dialoog in voordeel van alle partijen’’, voegde IPU’s president Pacheco eraan toe, meldt Bouva.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May