VMS: Gezamenlijke strijd tegen Covid-19
21 May 2021, 01:43
foto


"We verkeren momenteel in zwaar weer in de zorg door de heersende Covid-19-pandemie en het hoge aantal besmettingen dat zorgwekkende vormen aanneemt," zegt de Vereniging van Medici. Zij doet een dringend beroep op de samenleving, op elke burger om veel begrip en geduld te betrachten en medewerking te verlenen. "Een ieder zal naar vermogen zijn of haar bijdrage moeten leveren. Laten wij als volk de handen ineenslaan en efficiënt communiceren met elkaar om deze gemeenschappelijke vijand te verslaan."

De VMS wijst op de toenemende druk op de zorg tijdens deze derde golf van de Covid-19-uitbraak. Zowel de eerstelijns-(de huisartsen) als de tweedelijnszorg (de specialistische zorg) zetten zich in voor de Covid-19-zorg. Daardoor is er een dreiging ontstaan voor de continuïteit van de reguliere zorg; de niet-Covid-19 gerelateerde zorg. "Als medici dienen wij deze continuïteit zoveel mogelijk te waarborgen."

Vanaf het begin van de Covid-19-pandemie hebben de huisartsen hun werkwijze dusdanig aangepast dat zij nu in staat zijn op een veilige manier hun diensten aan te bieden met inachtneming van verschillende Covid-19-richtlijnen. De artsen benadrukken dat deze zorg echter alleen mogelijk is met ondersteuning van de patiënten. Uitgezonderd van spoedgevallen, doet de VMS opnieuw een beroep op de burgers om voor een bezoek aan de huisarts deze eerst telefonisch te contacten.

Er zijn zowel in de eerste- als tweedelijnszorg echter patiënten die fysiek moeten worden gezien door de arts en die daartoe ook de mogelijkheid moeten hebben om zo ernstige complicaties te voorkomen. Hierbij is volledige ondersteuning van de patiënten onmisbaar. Het is van belang dat er efficiënt wordt omgegaan met de beperkte beschikbare middelen, onder andere "onze human resources."

Sinds de derde golf heeft de eerste lijn de zorg geïntensiveerd: naast de reguliere zorg zijn huisartsen nu ook belast met de monitoring van patiënten in thuisisolatie (Covid-19 positieven met milde klachten die thuis mogen blijven). De huisarts moet hierbij regelmatig telefonisch/ /app contact met de patiënten onderhouden en in bepaalde situaties wordt de patiënt fysiek thuis beoordeeld (huisbezoek), omschrijft de VMS de toenemende druk op de zorg.

De vereniging roept ook eenieder op om zich zo spoedig mogelijk te laten vaccineren tegen Covid-19. Vaccinatie, dat is inmiddels wereldwijd bewezen, is thans de enige oplossing voor een daadwerkelijk effectieve bestrijding van dit virus dat kan leiden tot zeer ernstige ziekteverschijnselen en zelfs tot de dood; een feit, waarmee wij allen momenteel zelfs bijna dagelijks mee worden geconfronteerd door het toenemend aantal sterfgevallen als gevolg van dit virus.

De VMS herhaalt de ongewijzigde maatregelen:

Bij griepverschijnselen*:
1. Neemt u eerst telefonisch/app of sms-contact op met uw huisarts
2. En/of bel 178 voor instructies
3. Of begeeft u zich naar een der (bekendgemaakte) testlocaties om getest te worden
4. En blijf thuis, ga de deur niet uit! (Tenzij u naar een testlocatie gaat.)

Voor de reguliere zorg (niet-Covid-19 zorg):
1) Neem eerst telefonisch contact op met uw huisarts of assistent en maak een afspraak om zodoende veel cliënten op 1 tijdstip en lange wachttijden te vermijden
2) Uw huisarts is tijdens de spreekuren telefonisch altijd bereikbaar op de al bekende telefoon/app nummers
3) Bij spoedgevallen kunt u zich aanmelden op de polikliniek en vervolgens de daar
aangegeven instructies opvolgen.

*Griepverschijnselen: hoest/ snotneus/ koorts/ keelpijn/ spierpijn/ geur- of reukverlies/ diarree/misselijkheid en algehele malaise.

Let wel: ook wanneer u eén of meer van de bovengenoemde griepverschijnselen heeft nadat u
in de regen heeft gelopen, last heeft van een allergische reactie of u iets verkeerds heeft
gegeten, zult u contact moeten opnemen met uw huisarts of met 178.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May