Kensenhuis: Geen verlichting ondanks retentiedollars
19 May 2021, 14:32
foto
Assembleelid Patrick Kensenhuis


Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) heeft in een brief aan president Chan Santokhi openheid gevraagd over de retentiedollars die beschikbaar worden gesteld. Hij vindt dat de samenleving recht heeft op transparantie. Zij kan geen prijsverhogingen meer aan en kijkt reikhalzend uit naar betaalbare basisgoederen, brandstof en de garantstelling van medicijnen. De noden van de samenleving moeten enigszins worden verlicht.

Op 21 april 2021 heeft het ministerie van Financiën & Planning bekendgemaakt dat er US$ 10 miljoen retentiedollars beschikbaar is gesteld voor noodzakelijke importen. Het geld is afkomstig van de afdrachtsplicht die geldt voor exporteurs, waarbij goud- hout en rijstexporteurs de belangrijkste afdragers zijn. De eerste tranche van dit kapitaal is toegewezen voor de import van medicijnen, basisgoederen en brandstof. Deze regeling heeft volgens het ministerie ten doel, schaarste te voorkomen en de prijzen omlaag te stuwen en of te stabiliseren. Echter zijn er nog geen zichtbare resultaten merkbaar, stelt Kensenhuis.

Op 11 mei heeft de tweede toewijzing van deze retentiedollars plaatsgevonden voor US$ 10 miljoen. Hierbij is een overzicht gepubliceerd van importeurs die in aanmerking zijn gekomen en de bedragen die aan hen is toegewezen. De dollars zijn beschikbaar gesteld tegen een koerswaarde van SRD 16.30. "Heer President, de publicatie van de retentieregeling omvat veel ruis en onduidelijkheden. Zo valt uit het gepubliceerde overzicht af te lezen dat het grootste deel van deze dollars is toegekend voor de import van brandstof, terwijl slechts een klein deel is toegewezen voor basisgoederen," concludeert de volksvertegenwoordiger.

De gestelde vragen:
- Kan in het kader van transparant bestuur eveneens het overzicht van de eerste tranche toegewezen retentiedollars gepubliceerd worden?
- Aan welke specifieke importeurs zijn deze dollars in de eerste tranche beschikbaar gesteld?
- Wat zijn de respectievelijke bedragen die deze importeurs in de eerste tranche hebben ontvangen?
- Volgens de woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname zijn er vooralsnog geen importeurs die bij deze organisatie verbonden zijn, in aanmerking gekomen voor de retentieregeling. Op basis van welke criteria zijn de importeurs aan wie de US-dollars reeds zijn toegewezen in aanmerking gekomen?
- Op de gepubliceerde lijst van het ministerie van Financiën & Planning zijn enkele importeurs meerdere keren in aanmerking gekomen voor de retentiedollars. Hoe rechtvaardig is dit ten opzichte van andere importeurs en op basis waarvan is dit bepaald?
- Kan de Centrale Bank van Suriname c.q. het ministerie van Financiën & Planning een maandelijks overzicht publiceren, hoeveel de exporteurs maandelijks storten conform de retentieregeling?
- Is er een overzicht met de specifieke basisgoederen die onder deze retentieregeling vallen en de hoeveelheden die zijn geïmporteerd? Zoja, waarom wordt dat overzicht niet gepubliceerd zodat het voor een ieder duidelijk is welke de basisgoederen zijn?
-  De regering is voornemens om regelmatig goedkope dollars ter beschikking te stellen. Zal dit op maandbasis, kwartaalgewijs of anderszins geschieden?
- Waarom wordt er aan lokale producenten niet de gelegenheid geboden om ook in aanmerking te komen voor de retentiedollars, gezien productie (export) juist gestimuleerd dient te worden?
- Wat zal de regering op zeer kort termijn doen om de prijzen van deze goederen (medicijnen, basisgoederen en brandstof) verder te beteugelen?
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May