Column: Belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en straffen volk
04 May 2021, 00:59
foto


De ene blunder volgt de andere razendsnel op. Je bent nauwelijks bekomen van eentje, of het volk wordt gestraft, omdat de meerderheid 10 jaar lang paars gestemd had. Daarom mogen de paarse buurten verzuipen. Als de 28 zetels gegeven waren, was het niet nodig met geel, rood en groen in zee te gaan. Suriname worstelt niet alleen met een economische crisis en de Covid-19-pandemie. We hebben ook te maken met een moreel-ethische crisis. Het land gaat decennialang gebukt onder corruptie, vriendjespolitiek, belangenverstrengeling, nepotisme, geen openbaarheid van bestuur en daarmee ook geen transparantie. Er worden veel mooie praatjes verkocht, maar de werkelijkheid is heel wat anders.

Wie gedacht had dat Chan een 'CHANge' zou brengen, heeft zich lelijk vergist. Vriendjespolitiek en nepotisme zijn blijkbaar zo normaal geworden dat de 'conflict of interest' oftewel 'belangenverstrengeling' niet wordt gezien. Het kan ook te maken hebben met de olifantenhuid dat de gevoelige snaar niet wordt geraakt. Het begon al vroeg met het regelen van de echtgenote. Zij is nog steeds 'fungerend directeur' op het Kabinet van de President, zonder enige bestuurlijke ervaring. Ook is zij zonder kennis van oliezaken benoemd in de rvc van Staatsolie.

Nadat er veel brokken gemaakt zijn, is het besluit genomen om ex-vp Jules Ajodhia en ex-minister/-Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh van stal te halen als adviseurs op het Kabinet van de President. Hoeveel kwaliteiten iemand ook heeft, als je op een plek zit omdat je man, vader, schoonvader, zwager, oom, neef die het voor het zeggen heeft, jou daar geplaatst heeft, is er sprake van nepotisme. De functie kon de persoon alleen maar krijgen door de familierelatie. Dat geldt ook voor de dochter die op het Kabinet van de President werkt en de zoon die beleidsadviseur is op het Kabinet van de Vicepresident. Schoonzus mag diplomatenopleiding volgen en schoonvader tevens eigenaar van een houtexportbedrijf mag in Vliegende Brigade en in de rvc van SBB. Ook zijn hout moet gekeurd worden bij export, maar nee het is geen belangenverstrengeling volgens de first man.

Over de belangenverstrengeling van de zakenman die vicepresident is geworden en nagenoeg in alle raden van commissarissen zijn familieleden plaatst, zullen we het maar niet hebben. Teveel om op te noemen. Je concessies aan je zoon overdragen en toch vele kilogrammen goud krijgen, roept niet alleen vraagtekens op, maar het is ook een strop voor de nationale risico analyse en de beoordeling van Suriname het komende jaar door de Caribbean Financial Action Task Force. Terrorismefinanciering, daar zal Suriname goed scoren, maar witwassen en onvoldoende optreden tegen de drugsmaffia hangt als een strop over het land. Er wordt meer tijd besteed in het regelen van mensen dan orde op zaken stellen.

En zo houden de toppers elkaar in evenwicht. De toppers van de rode en groene partij zijn ook adviseurs, dus die moeten het hebben van hun tweede lijn. Maar uiteindelijk prevaleert het partijbelang, na wat karu wir faya uitspraken. Inderdaad heeft de Vliegende Brigade met schoonvader die ook rvc-lid is bij SBB, succes behaald. Te lang werden de houtblokken het land uit gesmokkeld, waarbij de douane en anderen hand- en spandiensten hebben verleend. Maar het is zonder meer belangenverstrengeling om een hout-exporteur op de melk te laten passen. En owee de minister die het volk wil straffen! Die zal het echt geen vijf jaar volhouden in deze functie, olifantenhuid of niet. Dankzij hetzelfde volk heeft de VHP een gouden kans gekregen, die in nog geen jaar is verkwanseld.

Nita Ramcharan

P.S.1: Geen geld hebben is een probleem, maar als SRD 100 miljoen (monetaire financiering?) ter beschikking wordt gesteld voor aanpak wateroverlast, willen alle coalitiepartijen een deel van de koek. Het gevecht in de eigen partij en daarbuiten is begonnen. Om de vrede te bewaren, krijgt eenieder een hap.

P.S.2: De SLM wil blijven vliegen, maar de veren van de personeelsleden worden geknipt, zodat zij niet de lucht in kunnen.
Advertenties