Covid-19: Ziekenhuizen hebben grens bereikt
02 May 2021, 14:40
foto


De capaciteit van ziekenhuisbedden en die op de Intensive Care Units (ICU) is bereikt. Intensivist Navin Ramdhani heeft vandaag op een virtuele persconferentie van Volksgezondheid benadrukt dat de grens is bereikt. Wat apparatuur betreft, kunnen nog 20 bedden gecreëerd worden, maar er zijn geen IC-verpleegkundigen en specialisten om patiënten te kunnen helpen.  Om deze bedden in te richten en in gebruik te kunnen nemen, zijn 60 gediplomeerde verpleegkundigen nodig. Er worden al lange uren gemaakt.

De oproep op de persconferentie van alle sprekers was om zich te houden aan de Covid-maatregelen. Daarnaast is vaccineren belangrijk. Ramdhani legde uit dat ook mensen op de ICU belanden, die behoren tot de risicogroep. Indien zij zich waren gaan vaccineren, was hun situatie niet zo verergerd. Anderen laten zich niet testen, terwijl ze dagenlang symptomen hadden en uiteindelijk op de ICU belanden.

Minister Amar Ramadhin deelde zijn zorgen over het hoge aantal besmettingen en de grens die bereikt is wat betreft capaciteit. Over toevoer van vaccins gaf hij aan dat deze week 28.000 doses binnenkomen, die betaald zijn door het bedrijfsleven. Er is ook intensief contact met de Verenigde Staten en Nederland om vaccins beschikbaar te stellen. Suriname zal niet alleen met AstraZeneca vaccineren, maar alle vaccins die goedgekeurd zijn door de Wereldgezondheidsorganisaties en andere die veilig bevonden zijn, zullen worden geaccepteerd.

Deze week zal de bewindsman aan de hand van de ontwikkelingen, mededelingen doen of er nog een lockdown-weekend komt. Hij merkte op dat de lockdown-weekends wel effect hebben gesorteerd. De R is aan het dalen en is nu onder de 1. Dat is goed nieuws. De besmettingen zijn nog hoog. Hij riep alle personen die in aanmerking komen voor vaccineren, zich aan te melden. Ook is het belangrijk dat mensen zich laten testen, waardoor er minder besmettingen plaatsvinden.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May