ExxonMobil vindt meer olie in Guyana
27 Apr 2021, 16:39
foto
Voor de kust van buurland Guyana opereren nu zes boorschepen.


ExxonMobil heeft vandaag meegedeeld dat het olie heeft ontdekt in Uaru-2-bron in het Stabroek Block voor de kust van Guyana. Uaru-2 zal de eerder aangekondigde schatting van de bruto ontdekte winbare hulpbronnen in het blok alleen maar vergroten. Met de olie-ontdekkingen in het Stabroek Block worden de reserves op ongeveer 9 miljard vaten geschat.

Bij het boren bij Uaru-2 werden ongeveer 36,7 meter aan oliereservoirs van hoge kwaliteit aangetroffen, inclusief nieuw geïdentificeerde intervallen onder de originele Uaru-1-ontdekking. De put is geboord in 1.725 meter water en bevindt zich ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de Uaru-1-put.

"De Uaru-2-ontdekking verbetert ons werk om de ontwikkelingskansen in het Stabroek-block optimaal te rangschikken", zei Mike Cousins, senior vicepresident van exploratie en nieuwe ondernemingen bij ExxonMobil. "Voortuitgang boeken met onze toonaangevende investeringen en goed uitgevoerde exploratieplannen zijn van vitaal belang om de offshore-middelen van Guyana te blijven ontwikkelen die extra waarde creëren voor de bevolking van Guyana en alle belanghebbenden."

In januari 2020 maakte ExxonMobil bekend dat Uaru-1 de 16e ontdekking was in het Stabroek-block. De put bevat ongeveer 29 meter aan hoogwaardig oliehoudend zandsteenreservoir en werd geboord in 1.933 meter water.

In maart 2021 verwierf ExxonMobil een zesde boorschip, de Noble Sam Croft, voor exploratie- en evaluatieboringen voor de kust van Guyana. Een vierde project, Yellowtail, is geïdentificeerd binnen het block met de verwachte start eind 2025, in afwachting van goedkeuring door de overheid en projectsancties. Dit project zal de Yellowtail- en Redtail-velden ontwikkelen, die ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van de Liza-ontdekkingen liggen.

ExxonMobil verwacht dat tegen 2027 minstens zes projecten in uitvoering zijn en ziet potentieel voor maximaal 10 FPSO's (drijvende productie-opslag- en losschepen) om zijn huidige recupereerbare middelenbalans te ontwikkelen.

De start van Liza fase 2 blijft op schema voor 2022, aangezien de Liza Unity FPSO zich voorbereidt om later dit jaar van Singapore naar Guyana te varen. De Unity FPSO heeft een productiecapaciteit van 220.000 vaten olie per dag bij piektarieven. De setting voor het Prosperity FPSO-schip, het derde project op het Payara-veld, is voltooid en de bouwactiviteiten voor topsides zijn begonnen in Singapore met een opstartdoelstelling van 2024.

Deze nieuwe projecten blijven investeringen in de Guyanese economie stimuleren. Meer dan 2.300 Guyanezen ondersteunen nu projectactiviteiten op en buiten de kust, wat overeenkomt met een stijging van meer dan 20 procent sinds eind 2019. ExxonMobil en zijn belangrijkste aannemers hebben sinds 2015 ongeveer 388 miljoen dollar uitgegeven aan meer dan 800 lokale bedrijven.

Het Stabroek-block is 26.800 vierkante kilometer. ExxonMobil-dochter Esso Exploration and Production Guyana Limited is exploitant en bezit een belang van 45 procent in het Stabroek-block. Hess Guyana Exploration Ltd. heeft een belang van 30 procent en CNOOC Petroleum Guyana Limited, een volledige dochteronderneming van CNOOC Limited, heeft een belang van 25 procent.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May