Ziekenhuiszorg op rand afgrond; huisartsen inzetten
26 Apr 2021, 00:01
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


De ziekenhuiszorg is op de rand van de afgrond. De drie varianten van Covid-19 zijn in verschillende delen van het land verspreid. Deze varianten zijn veel erger en zelfs kinderen zijn besmet. De ziekenhuizen kunnen het aantal toenemende besmettingen niet aan. Het ministerie van Volksgezondheid is in overleg met alle particuliere en RGD-artsen om hulp te bieden. Mensen die Covid-positief zijn, zullen thuis in isolatie moeten, onder monitoring van de huisarts. Ook al komen er meer bedden vrij in ziekenhuizen, dan nog is het probleem dat er geen zorgpersoneel is. Dit beeld heeft minister Amar Ramadhin geschetst op een persconferentie zondag. Ook de ziekenhuisdirecteuren hebben aan de bel getrokken. 

De regering wil met een pakket van maatregelen de situatie beheersbaar houden. Indien de trend zich voortzet van besmettingen, is een totale lockdown niet uitgesloten, zegt de bewindsman. Dit zal in overleg gebeuren met De Nationale Assemblee, het bedrijfsleven en andere betrokkenen. Voor het komende weekend is weer een lockdown aangekondigd. Van de monsters die gestuurd zijn naar Nederland, blijkt 73% een variant te zijn. De Manaus-variant is de grootste, gevolgd door de Britse variant en de Zuid-Afrikaanse in mindere mate.
Deze grafiek toont aan waar de verschillende Covid-varianten voorkomen.

De ziekenhuizen kunnen de stijging van Covid-patiënten niet meer aan, deelt minister Ramadhin mee. Meer dan 90 geïnfecteerden zijn in thuisisolatie geplaatst. Dit aantal kan verder oplopen. De ziekenhuizen hebben meer capaciteit ter beschikking gesteld, maar deze is niet voldoende om patiënten op te kunnen vangen. Bij de tweede opschaling kunnen nog 60 bedden vrijkomen, maar het probleem is dat er onvoldoende zorgpersoneel is om patiënten op te kunnen nemen. De reguliere zorg wordt verder afgeschaald. Dit gebeurt op verantwoorde wijzen door specialisten en ziekenhuisdirecties. Behandelingen die uitgesteld kunnen worden, zullen later uitgevoerd worden. Zelfs op de Spoedeisende Hulp moesten patiënten die positief waren, wachten op een bed.

De minister deelt mee dat begin deze week een Zoom-sessie met alle huisartsen gehouden zal worden. Zij zullen betrokken worden om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Zij zullen het covid-beleid moeten ondersteunen. Voorkomen moet worden dat de zorgsector in een crisis beland. De huisartsen zullen ingezet worden om geïnfecteerden thuis te monitoren. De situatie is met de drie varianten ernstig verslechterd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May