VS: Voormalig politieagent Chauvin veroordeeld voor moord
Een 12-koppige jury vond de 45-jarige Chauvin schuldig aan alle drie de beschuldigingen van moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag. Het oordeel komt na drie weken van getuigenissen van van 45 personen, waaronder omstanders, politieambtenaren en medische experts. De beraadslagingen begonnen maandag en duurden iets meer dan 10 uur.
In een op video vastgelegde confrontatie plantte Chauvin, een blanke politieagent, op 25 mei 2020 zijn knie in de nek van Floyd, een 46-jarige zwarte man in handboeien, gedurende meer dan negen minuten. Drie collega-officieren probeerden Floyd te arresteren, omdat hij vermoedelijk een vals US$ 20 biljet had gebruikt om sigaretten te kopen bij een supermarkt.
De juryleden zaten stil en zwegen terwijl het vonnis werd voorgelezen. Chauvin, gekleed in een grijs pak met een blauwe das en een lichtblauw gezichtsmasker, knikte en stond snel op toen de rechter oordeelde dat zijn borgtocht was ingetrokken. Hij werd met handboeien uit de rechtszaal gehaald en in hechtenis genomen door de sheriff van Hennepin County.
Chauvin zou tot 40 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Terwijl het Amerikaanse strafrechtsysteem en de jury's lange tijd ruimte en enige juridische bescherming hebben gegeven aan politieagenten die geweld gebruiken om burgers te onderwerpen, ontdekten de juryleden van Minneapolis dat Chauvin de grens had overschreden en buitensporig geweld had gebruikt.
De veroordeling veroorzaakte een golf van opluchting en reflectie, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in landen over de hele wereld.
"Het was een moord in het volle daglicht en het scheurde de oogkleppen weg voor de hele wereld om het systemische racisme te zien", zei president Joe Biden in opmerkingen op de televisie. "Dit kan een gigantische stap voorwaarts zijn in de opmars naar gerechtigheid in Amerika."
Buiten het gerechtsgebouw barstte een menigte van honderden mensen uit in gejuich toen het vonnis werd aangekondigd - een scène die zich afspeelde in steden in het hele land. Claxons toeterden, demonstranten blokkeerden het verkeer en scandeerden: "George Floyd" en "Alle drie aanklachten."
Op George Floyd Square in Minneapolis, het kruispunt waar Floyd werd vermoord en dat later ter ere van hem naar hem werd genoemd, schreeuwden mensen,ze applaudisseerden en sommigen gooiden dollarbiljetten in de lucht om dit te vieren.
Terwijl ze het vonnis vierden, riepen demonstranten op tot gerechtigheid in de zaak van Daunte Wright, een zwarte man die is doodgeschoten door een politieagent na een routinematige verkeersstop op 11 april, op slechts een paar kilometer van de plek waar Chauvin terecht stond. De betreffende agente, Kimberly Potter, die haar badge heeft ingeleverd, is in die zaak beschuldigd van doodslag.
George Floyd's broer Philonise zei tijdens een persconferentie met verschillende familieleden: "We kunnen weer ademen" na het vonnis, maar hij voegde eraan toe dat de strijd voor gerechtigheid nog niet voorbij was. "We moeten protesteren omdat het lijkt alsof dit een nooit eindigende cyclus is", zei hij.
Terwijl het land zich concentreerde op de schuldige uitspraak in Minneapolis, schoot de politie in Columbus, Ohio, een zwart tienermeisje neer. De politie benaderde de tiener toen ze met een mes op twee mensen afsprong. Videobeelden van de politie van de confrontatie zijn vrijgegeven. Het incident leidde tot straatprotesten in de grootste stad van Ohio.
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 879
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
- President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
- DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
- Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
- Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
- Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
- Champions League of hulpbronnenvloek?
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Eergisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid