St Vincent: Vulkaanuitbarsting zorgt voor uitdagingen evacuatie
10 Apr 2021, 02:15
foto
Het is de eerste keer sinds 1979 dat vulkaan La Soufriere is uitgebarsten.


De vulkaan La Soufriere op het oostelijke Caribische eiland St. Vincent is vrijdag uitgebarsten na decennia van inactiviteit. Het stuwde donkere pluimen van as en rook de lucht in. Duizenden bewoners uit omliggende dorpen werden gedwongen te evacueren.

Sluimerend sinds 1979, begon de vulkaan in december tekenen van activiteit te vertonen. Het spuwde toen stoom en rook en was er gerommel te horen. Het gerommel werd luider wat de premier van St. Vincent en de Grenadines, Ralph Gonsalves, ertoe bracht donderdag laat evacuatiebevelen van de omgeving te geven.

Vrijdag barstte de vulkaan uit. As en rook stortten het aangrenzende gebied in bijna totale duisternis, waardoor de felle ochtendzon werd uitgewist, zei een getuige van Reuters, die meldde dat hij de explosie hoorde vanuit Rose Hall, een nabijgelegen dorp.

Kleinere explosies gingen de hele dag door, vertelde Erouscilla Joseph, directeur van het Seismic Research Center van de University of the West Indies, aan Reuters, eraan toevoegend dat dit soort activiteiten weken, zo niet maanden kan duren. "Dit is nog maar het begin," zei ze.

St. Vincent en de Grenadines, met iets meer dan 100.000 inwoners, heeft sinds 1979 geen vulkanische activiteit meer gehad, toen een uitbarsting ongeveer US$ 100 miljoen aan schade veroorzaakte. Bij een uitbarsting door La Soufriere in 1902 kwamen meer dan 1.000 mensen om het leven. De naam betekent "zwavelafvoer" in het Frans.

Geschat wordt dat de uitbarstingskolom 10 km hoog kan zijn, zei het seismisch onderzoekscentrum. Asval kan gevolgen hebben voor de Grenadines, Barbados, St. Lucia en Grenada.

"De aspluim kan vluchtvertragingen veroorzaken als gevolg van omleidingen", zei het centrum op Twitter. "Op de grond kan as ongemak veroorzaken bij personen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen en heeft het invloed op de watervoorraden."

Lokale media hebben de afgelopen dagen ook melding gemaakt van toegenomen activiteit vanaf de berg Pelee op het eiland Martinique, dat ten noorden van St. Vincent ligt voorbij St. Lucia.


Evacuaties in Covid-19-tijd
Ongeveer 4.500 inwoners in de buurt van de vulkaan waren al geëvacueerd via schepen en over de weg, zei Gonsalves vrijdag op een persconferentie. Volgens de St. Vincent's National Emergency Management Organization (NEMO) waren de evacuatie-inspanningen enigszins gestopt door het slechte zicht alsgevolg van een zware asval.

"Het gebied is in het algemeen waanzinnig", zei Lavern King (28), een vrijwilliger in het asiel. "Mensen worden nog steeds geëvacueerd uit de rode zone, het begon donderagmiddag tot in de nacht."

Gonsalves zei dat het, afhankelijk van de omvang van de schade, vier maanden kan duren voordat evacués naar huis kunnen terugkeren. In tranen zei hij dat naburige eilanden zoals Dominica, Grenada en Antigua hadden afgesproken om evacués op te nemen en cruisemaatschappijen ze konden overzetten - zolang ze maar eerst werden ingeënt.

Dat zou echter een uitdaging kunnen zijn, zei senator Shevern John (42). "Mensen zijn erg bang voor het vaccin en ze kiezen ervoor om niet naar een opvangcentrum te komen omdat ze zich uiteindelijk aan het protocol moeten houden", zei ze. Schuilplaatsen moeten ook het aantal evacués beperken vanwege Covid-19-protocollen.

De bewoners zouden moeten wachten op verdere wetenschappelijke analyse om te weten welke stappen ze vervolgens moesten ondernemen, zei ze. "Het kan een paar dagen of weken duren", zei ze. "Op dit moment zijn beide uiteinden van het eiland bedekt met as en is het erg donker."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May